Nou pericol pentru România: Dunărea va avea un debit aproape dublu la intrarea în țară / Climatolog: „Viiturile pe Dunăre au o evoluție mult mai lentă”

Nou pericol pentru România: Dunărea va avea un debit aproape dublu la intrarea în țară / Climatolog: Viiturile pe Dunăre au o evoluție mult mai lentă
Dunarea/ Sursa foto: Pixabay

Un nou pericol amenință România, în urma inundațiilor catastrofale din Galați și Vaslui. De această dată este vorba despre Dunăre care va avea un debit aproape dublu la intrarea în România, săptămâna viitoare.

Cu toate acestea, climatologul Roxana Bojariu a declarat pentru B1 TV că viiturile pe Dunăre au o evoluție mult mai lentă, de aceea dau timp de pregătire și sunt mai ușor de gestionat decât inundațiile rapide în bazine mici. Prin urmare, chiar dacă vor fi probleme vor fi gestionate cu un alt timp de reacție:

“Dunărea colectează în timp pe o suprafață mai mare, deci viitura se formează altfel decât viiturile rapide pe aceste râuri mult mai mici, unde apare un efect foarte rapid, spre deosebire de cel al râurilor și al fluviilor. Oricum suntem totuși toți foarte atenți la acest fenomen, care ne arată foarte clar legătura cu fundalul încălzirii globale. Un astfel de ciclon cu o cantitate atât de mare de precipitații nu ar fi posibil decât în cazul în care avem o atmosferă mult mai caldă, ce conține o cantitate sporită de vapori de apă de la suprafețele mult mai calde ale Mării Negre. De exemplu, Marea Neagră are regiuni cu 4-5 grade temperatură mai ridicată decât ar fi normal pentru această perioadă. Marea Mediterană este și ea mai caldă. Zone din Atlanticul de Nord sunt foarte fierbinți și ele”.

Roxana Bojariu a atras atenția că pe lângă sistemele de alertă privind viiturile, foarte important este cum răspund oamenii și cum sunt pregătite autoritățile să facă față provocărilor la nivel local:

“Eu aș aprecia că sistemul de atenționare și avertizare și de alertare a funcționat, problema este cum este el recepționat de către cei cărora le este dedicat, cum ajunge la acel nivel local și cum acționează oamenii la nivel local pe baza informațiilor furnizate. Aș spune că nu aici este problema, problema este cum acționează oamenii la aceste atenționări și avertizări, iar pe de altă parte problema este și de termen mai mediu și lung, nu neapărat cum reacționezi, e foarte important și acest lucru, salvezi vieți omenești și pregătești rapid, dar contează măsurile pe termen mediu și lung să limitezi astfel de impacturi care se vor produce mult mai vrecvent, mai intens în viitor. Aici mă refer la aceste comitete locale pentru situații de urgență. Ele au acum sarcinile de a reacționa, sarcini pentru situațiid  eurgență, poate ar trebui să aibă în vedere și adaptarea localizată la schimbările climatice. Oamenii de acolo împreună cu experții știu cel mai bine pe unde vine apa, care sunt versanții, împăduriți sau despăduriți, ce podețe au, unde sunt casele, cum sunt situate, dacă se mai dau autorizație de case în albia râului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)