Octavian Berceanu, despre cauzele inundațiilor: Terenuri degradate și neîmpădurite, baraje neterminate și canale lăsate în paragină / Corupția majoră. Controalele Apelor Române, date peste cap de interveții politice (VIDEO)

Octavian Berceanu, despre cauzele inundațiilor: Terenuri degradate și neîmpădurite, baraje neterminate și canale lăsate în paragină / Corupția majoră. Controalele Apelor Române, date peste cap de interveții politice (VIDEO)
foto: captură B1 TV

Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, a vorbit despre cauzele inundațiilor, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a reclamat lipsa unui sistem digital de inventariere a investițiilor în marile bazine hidrografice, dar și „corupția majoră”.

Octavian Berceanu, pe B1 TV, despre inundațiile din țară

Referitor la primarii care se plângeau că au fost avertizați în mijlocul nopții, cu mai puțin de două ore înainte, Octavian Berceanu a spus: „Din păcate, își trimit WhatsApp-uri, își trimit și retrimit mesajele pe WhatsApp, pe telefoanele și numerele de serviciu. Acest sistem de avertizare este o butaforie, pentru că, în primul rând, noi lucrăm sub presiunea evenimentelor și nu avem nicio strategie care să ne țină departe de pierderi de vieți omenești prin investiții de-a lungul timpului în structuri care să ne păzească de astfel de evenimente deosebite”.

„Degeaba ne alarmăm și ne vom alarma și la anul, pe vremea asta, privind efectele, dacă noi nu lucrăm cu cauzele. Cauzele pleacă din mai multe direcții. În primul rând, dacă mergeți prin Moldova sau prin sudul României, o să vedeți din avion terenuri degradate, neîmpădurite. Apa merge prin acele terenuri exact cum dăm noi drumul la apă la chiuvetă, cu cea mai mare viteză, se strânge (…) și mătură tot”, a adăugat specialistul în politici de mediu.

„În al doilea rând, investițiile în marile bazine hidrografice sunt lăsate de izbeliște. Dacă mergeți prin țară, o să vedeți baraje neterminate, canale lăsate în paragină. Nu există niciun sistem digital de inventariere a acestor investiții și, în baza acestei inventarieri, să faci o ordine logică de a reduce riscul la evenimente nefericite”, a continuat el.

Ce a spus despre „corupția majoră”

„În al treilea rând, vorbim de o corupție majoră. Nu stau să vă povestesc acum ce se întâmplă la Apele Române. Cert este că în momentul în care am demarat un proiect comun de a aduce sub control Garda de Mediu, Garda Forestieră și partea de inspectori din Apele Române, cei de la Apele Române mă rugau să vină să lucreze sub umbrela acestui organism pentru că întotdeauna spuneau, controalele noastre sunt date peste cap de intervenții politice”, a mai declarat Octavian Berceanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)