Democrația europeană slăbește, în timp ce la nivel european scade prezența la vot, avertizează un raport

Democrația europeană slăbește, în timp ce la nivel european scade prezența la vot, avertizează un raport
sursă foto: Unsplash

Chiar și în țările europene stabile în mod tradițional se observă că statul de drept se deteriorează pe măsură ce prezența la vot și legitimitatea democratică scad la nivel mondial, a spus International IDEA, subliniind preocupările cu privire la Franța, Olanda și Spania.

Numărul alegătorilor a scăzut cu aproximativ 10% în cincisprezece ani

Alegerile democratice scad în calitate în întreaga lume, inclusiv în Europa, conform Raportului Global State of Democracy 2024, publicat marți (17 septembrie) de International IDEA.

Raportul analizează calitatea alegerilor, prezența la vot și felul în care sunt percepute rezultatele și dacă rezultatele sunt luate în serios sau conduc la proteste, într-un an neobișnuit de încărcat, în care 3 miliarde de oameni au mers la vot.

Sam van der Staak, directorul Programului pentru Europa al International IDEA, a descris rezultatele raportului drept „deranjante”, pentru Euronews.

Numărul alegătorilor a scăzut cu aproximativ 10% în cincisprezece ani, iar în aproximativ o cincime din alegeri, învinsul nu a acceptat rezultatul, a spus el.

Declinul a avut loc în ciuda multor inovații din întreaga lume care vor să facă procesele electorale mai accesibile, cum ar fi scăderea vârstei de vot în Cipru și Lituania.

Chiar dacă în Europa rezultatele sunt mai bune decât în alte regiuni, International IDEA avertizează că unele dintre ingredientele unei democrații sănătoase, inclusiv libertățile civile și accesul la justiție, sunt amenințate.

Statul de drept al Europei a înregistrat o scădere notabilă de-a lungul a cinci ani, arată raportul, care a examinat 221 de alegeri naționale organizate în 159 de țări între mai 2020 și aprilie 2024.

„În unele țări europene, puterile executive fac presiune asupra instanțelor”, a spus van der Staak, subliniind presiunea asupra democrației în Bulgaria, Grecia, Olanda, Portugalia și Spania.

„Mă aştept ca în următorii doi ani, o atenţie sporită să se concentreze asupra acestui stat de drept, deoarece este una dintre cele mai mari slăbiciuni ale democraţiei în Europa”.

Unele guverne fac presiuni asupra presei

Multe țări europene sunt în urmă în ceea ce privește libertatea de exprimare și de presă, se arată în raport, subliniind luptele Greciei cu libertatea academică și încercările guvernelor din Italia și Slovacia de a face presiuni asupra presei.

Franța este, de asemenea, semnalată din cauza preocupărilor cu privire la excluderea persoanelor din procesele politice în funcție de factori economici, cum ar fi discriminarea bazată pe avere.

Raportul sugerează, de asemenea, că decalajul dintre estul, centrul și vestul Europei se reduce.

„Aceasta este vestea bună, pentru că Europa se unește din ce în ce mai mult și nu se mai observă diviziunea tradițională pe care am văzut-o între vechile și noile [democrații]”, a spus van der Staak.

International IDEA, o organizație interguvernamentală care susține democrația în întreaga lume, sugerează că perspectiva aderării la UE ajută unele țări în urmă să ajungă din urmă.

Albania, Kosovo și Moldova au progresat în oferirea accesului la justiție, egalitate economică și libertate de exprimare, după izbucnirea războiului din Ucraina, se arată în raport.

Ucraina a introdus, de asemenea, o selecție transparentă și bazată pe merit pentru Curtea Constituțională și a reluat procedurile disciplinare împotriva judecătorilor, a adăugat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)