Pentru că bărbatul care a comis o tentativă de asasinat asupra lui Trump a încercat de mai multe ori să lupte în Ucraina, țara este acum bănuită de implicare în posbilul atentat

Pentru că bărbatul care a comis o tentativă de asasinat asupra lui Trump a încercat de mai multe ori să lupte în Ucraina, țara este acum bănuită de implicare în posbilul atentat
Donald Trump. Sursa foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Tentativa de asasinat împotriva fostului președinte american Donald Trump, a doua în ultimele câteva săptămâni, a dus la apariția rapidă a unor teorii ale conspirației în spațiul politic american, inclusiv una populară în cercurile de dreapta, care susține că bărbatul suspectat de posibilul atentat are legături cu Ucraina și cu războiul pe care guvernul de la Kiev îl poartă împotriva forțelor de ocupație ale Rusiei, arată G4Media.

Ryan Wesley Routh a încercat să racoleze mercenari pentru Ucraina

Ryan Wesley Routh a fost identificat drept suspectul în tentativa de asasinare a lui Trump de duminică. El a apărut luni în fața unui judecător din Florida, fiind acuzat de infracțiuni federale cu arme de foc – deținerea unei arme de foc de către un infractor condamnat și deținerea unei arme de foc cu un număr de serie obstrucționat. Procurorii au afirmat că suspectul a avut la el o pușcă de tip SKS.

Interesant este că acuzațiile nu au inclus nicio referire la încercarea de a-l ucide pe Trump, deși FBI a spus că investighează incidentul de duminică ca o tentativă de asasinat. De asemenea, nu este clar dacă Routh a tras cu arma în timpul incidentului.

Procurorul din Palm Beach, Dave Aronberg, a declarat că Routh este pasibil “de mult timp în închisoare.” Acuzațiile care i-au fost aduse ar putea să-l trimită până la 20 de ani în închisoare.

Bărbatul este din Carolina de Nord și și-a petrecut cea mai mare parte a vieții acolo, dar cel mai recent a locuit în Hawaii.
El a votat pentru Trump în 2016, dar ulterior s-a întors împotriva republicanului și a făcut declarații de sprijin și contribuții unor politiucieni democrați.

Routh a fost înregistrat ca alegător neafiliat în Carolina de Nord, dar pare să fi votat la cele mai recente alegeri primare democrate din martie, potrivit înregistrărilor din acel stat.

O fotografie publicată de agenția Associated Press arată un camion în fața casei lui Routh din Hawaii având un autocolant de campanie Biden-Harris.

În trecut, Routh a susținut și candidați precum Tulsi Gabbard, o democrată care a părăsit între timp partidul și s-a alăturat echipei lui Trump, sau foștii candidați republicani la președinție Vivek Ramaswamy și Nikki Haley.

New York Post a scris că Routh are o istorie de susținere online a cauzelor progresiste și a făcut 19 donații candidaților democrați începând cu 2019.

De asemenea, cazierul acestuia a indicat că problemele juridice ale lui Routh datează din anii 1990. El a fost acuzat și condamnat pentru numeroase infracțiuni în districtul Guilford din Carolina de Nord între 2002 și 2010, potrivit înregistrărilor online.

În 2002, el a fost acuzat pentru deținerea unei mitraliere, care a fost menționată în dosarele instanței drept “armă de distrugere în masă.”
Într-un alt incident, înregistrările arată că el a fost acuzat de infracțiuni, inclusiv lovire și fugă, rezistență la arestare și încălcarea regimului armelor.

Printre presupusele sale infracțiuni se numără și conducerea cu permis reținut și deținerea de bunuri furate.
BBC a scris că suspectul în atentatul ratat împotriva lui Trump este un susținător ferm al Ucrainei, care însă a fost respins de forțele armate ale guvernului de la Kiev și nu a reușit să contribuie la efortul de război al ucrainenilor.

Potrivit BBC Verify, care a analizat profilurile de pe rețele sociale care se potrivesc cu numele lui Routh, acesta a cerut luptătorilor străini să meargă în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

Routh, care nu are experiență militară, a declarat pentru New York Times în 2023 că a călătorit în Ucraina imediat după invazia Rusiei din 2022 pentru a găsi recruți militari printre soldații afgani care fugiseră de talibani.

“Routh, care a petrecut câteva luni în Ucraina anul trecut, a declarat că plănuiește să-i mute pe foștii soldați afgani, în unele cazuri ilegal, din Pakistan și Iran în Ucraina. El a spus că zeci și-au exprimat interesul. “Probabil putem cumpăra niște pașapoarte prin Pakistan, deoarece este o țară atât de coruptă,” a spus el într-un interviu de la Washington,” potrivit materialului publicat la vremea respectivă de NY Times.

Potrivit informațiilor, el pare că a fost implicat în eforturile de recrutare pentru Ucraina chiar în această vară, scriind pe Facebook în iulie: “Soldați, vă rog să nu mă sunați. Încă încercăm să facem ca Ucraina să accepte soldați afgani și sperăm să avem câteva răspunsuri în lunile care vin… vă rog să aveți răbdare.”

Într-o carte auto-publicată în februarie 2023, Routh a vorbit despre modul în care eforturile sale au fost primite în Ucraina. “Încă nu am văzut… cea mai mică cantitate de apreciere sau respect,” a scris el.

În carte, Routh a spus că a petrecut cinci luni în Ucraina și a lucrat la diferite proiecte, inclusiv un program de construire de drone. El susține că eforturile sale s-au încheiat cu eșec sau au fost oprite de autorități.

Cartea conține, de asemenea, un pasaj în care el încurajează oficialii iranieni să încerce să-l omoare pe Trump. “Sunteți liber să-l asasinați pe Trump,” a scris el.

Susținătorii lui Trump bănuiesc că bărbatul ar fi avut informații secrete despre programul fostului președinte

Susținătorii lui Trump susțin însă că un indiciu specific arată faptul că încercarea de asasinare a liderului republican este parte a unui complot mai mare. Astfel, aceștia se referă la faptul că Routh pare să fi știut programul lui Trump, deși acesta nu era public. Un fost oficial FBI s-a referit la această posibilitate, pe care a descris-o drept “înfricoșătoare.”

Chris Swecker, un fost director adjunct al FBI, a declarat pentru Newsweek că agenții federali și alte forțe de ordine vor investiga modul în care Ryan Wesley Routh părea să știe că Trump s-ar afla la clubul său de golf din West Palm Beach duminică.

“Cea mai mare întrebare la care trebuie să răspundă este: De unde știa potențialul asasin că (Trump) se află în acel loc în acel moment?” a afirmat Swecker, care a lucrat în anchetele penale ale FBI.

“Există doar trei răspunsuri posibile: a ghicit și a avut mare noroc; l-a supravegheat pe Trump și l-a urmărit pe terenul de golf sau a avut informații privilegiate despre programul lui Trump.”

“Ultimul răspuns este înfricoșător și sugerează că o altă persoană a fost implicată,” a afirmat fostul oficial FBI.
Iar oficialii de la Kremlin au făcut și ei referire la Ucraina când au fost solicitați să comenteze noua tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump.

“Nu noi ar trebui să reflectăm, ci serviciile de informații americane. În orice caz, jocul cu focul are consecințe,” a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre eveniment, o critică a sprijinului american pentru Ucraina în conflictul împotriva Rusiei.

Reuters a reamintit că Routh a vizitat Kievul în vara anului 2022 pentru a încuraja oamenii să lupte în Ucraina, potrivit unui interviu pe care l-a acordat în acel an unei instituții media din România.

“Multe conflicte sunt gri, dar acesta este cu siguranță alb și negru. Este binele împotriva răului,” a declarat Ryan Routh într-un interviu acordat Newsweek România în iunie 2022. Routh a afirmat în interviul din 2022 că dorea să lupte în Ucraina, dar fusese refuzat din cauza vârstei sale și a lipsei de experiență în armată.

“Dacă guvernele nu trimit militari, atunci noi, civilii, trebuie să preluăm frâiele și să facem lucrurile să se întâmple. Avem câțiva oameni grozavi aici, dar este un număr infim de oameni care ar trebui să fie aici.”

Kievul neagă cu vehemență implicarea Ucrainei în atentatul asupra lui Trump

Teoria potrivit căreia Ucraina și aliații săi ar fi implicați în tentativa de asasinare a lui Trump nu a rămas fără urmări. O sursă din cadrul autorităților ucrainene a declarat că verifică rolul jucat de Ryan Routh în Ucraina.

De asemenea, Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei și Brigada Azov au negat ambele informațiile conform cărora presupusul asasin al lui Trump ar fi fost unul dintre membrii lor.

Suspectul care ar fi încercat să-l asasineze pe fostul președinte american nu era membru al Legiunii Internaționale a Ucrainei sau al Brigăzii Azov, au declarat luni cele două unități, în contextul rapoartelor și videoclipurilor de pe rețelele de socializare care îl leagă de ele.

“Am dori să clarificăm că Ryan Wesley Routh nu a făcut niciodată parte, nu a fost asociat sau legat de Legiunea Internațională în nicio calitate,” a declarat unitatea pentru Euronews. “Orice afirmații sau sugestii care indică altfel sunt complet inexacte.”

Euronews a precizat că Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei, numită și Legiunea Străină Ucraineană, este o unitate a armatei ucrainene compusă din voluntari străini. Unitatea a fost înființată în februarie 2022, imediat după atacul Rusiei.

Între timp, pe rețelele de socializare a apărut un videoclip care îl leagă Routh de Brigada Azov, susținând că acesta a participat la un eveniment din 2022 pentru a sprijini brigada din Mariupol a unității.
Brigada Azov a spus că evenimentul a fost o demonstrație pașnică deschisă tuturor și că Routh nu a făcut niciodată parte din unitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)