Ursula von der Leyen urmează să anunţe componenţa viitoarei sale echipe

Ursula von der Leyen urmează să anunţe componenţa viitoarei sale echipe
Sursa Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, încă „speră” să își prezinte echipade comisari marți la Strasbourg, potrivit purtătorului de cuvânt Arianna Podestà, potrivit POLITICO.

Chiar înainte ca Thierry Breton să demisioneze în mod neasteptat din Comisie luni, nu era clar dacă von der Leyen va putea să-și anunțe noua echipă executivă așa cum era planificat.

Acest lucru se datorează în mare parte unei retrageri din Slovenia, al cărei parlament refuză să programeze o audiere de confirmare pentru candidatul său, Marta Kos, pe fondul unui conflict în curs între guvernul condus de Robert Golob și opoziția sa politică. Când Breton a demisionat, părea și mai puțin probabil ca von der Leyen să-și atingă termenul limită. Cu toate acestea, Parisul l-a nominalizat rapid pe Stéphane Sejourné ca înlocuitor al lui Breton.

„Suntem în aceeași situație ca și vineri, președintele speră să fie în măsură să anunțe Colegiul marți”, a spus Podestà la un briefing de presă. „Dar 24 de ore în politică sunt mult timp, așa că trebuie să așteptăm în continuare confirmări”.

Deputații în Parlamentul European așteaptă și semnale de la von der Leyen, care s-a deplasat luni la Parlamentul European de la Strasbourg. Ea este programată să se întâlnească cu șefii grupurilor politice ale Parlamentului cu ușile închise marți dimineață, iar după aceea este pregătită o conferință de presă.

Legislatorii UE au modificat regulile interne ale Parlamentului în acest an, în încercarea de a o obliga pe președintele Comisiei să-i informeze despre planurile ei înainte de a începe o serie de audieri în care îi așteaptă pe potențialii comisari. Cu toate acestea, rămâne de văzut în ce măsură von der Leyen va adera la aceste prevederi parlamentare, în special fără sprijinul oficial al guvernului pentru Kos din Slovenia.

Vicepreședintele Parlamentului, Martin Hojsík, de la grupul liberal Renew Europe, a declarat pentru POLITICO că se așteaptă ca von der Leyen să „anunțe ceva”, dar „orice este o presupunere sălbatică, având în vedere schimbul de ultim moment cu Franța”.

Hojsík a spus că cea mai bună presupunere ar fi ca von der Leyen să prezinte întregul colegiu minus Slovenia. El a adăugat că parlamentarii sunt „calmi” înaintea anunțului „și gata” să înceapă audierile de îndată ce primesc lista comisarilor.

„Cred că va [prezenta Colegiul marți]”, a declarat Sandro Gozi, europarlamentarul Renew Europe ales pe lista partidului Renașterii lui Emmanuel Macron

Bernd Lange, un parlamentar social-democrat german, a scris pe X că, în urma demisiei lui Breton, întreaga tranziție a UE coboară în „teatru absurd”.

Vineri, von der Leyen a făcut presiuni asupra Parlamentului European pentru a-și anticipa audierile pentru potențialii comisari până în octombrie, mai devreme decât era planificat, astfel încât următoarea Comisie Europeană să poată începe lucrările la 1 noiembrie.

Dar există și un sentiment larg răspândit că lansarea Comisiei nu va avea loc până la începutul lunii decembrie, mai ales având în vedere calendarul complex al Parlamentului și procesul îndelungat de audieri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori