Germania a început implementarea controalelor extinse la frontieră pentru a controla migrația

Germania a început implementarea controalelor extinse la frontieră pentru a controla migrația
foto: facebook

Invocând un sistem de azil supraîncărcat, Germania a început luni controalele pașapoartelor la toate granițele sale terestre pentru a reduce migrația. Se presupune că astfel de măsuri ar fi o excepție în UE.

Poliția germană va monitoriza toate granițele terestre ale țării începând de luni, 16 septembrie, potrivit DW.com.

Până atunci, erau verificați doar călătorii care intrau în țară la granițele terestre de est și de sud. Acum, cel puțin pentru următoarele șase luni, vor fi monitorizate și granițele de nord și de vest. Aceasta ar include punctele de trecere a frontierei cu Danemarca, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg și Franța.

Germania este situată în centrul spațiului Schengen, care cuprinde 29 de țări europene care au abolit controalele la frontierele interne, pașapoartele fiind necesare doar la frontierele externe și aeroporturi.

Noile controale la frontieră ar putea duce la perturbări în circulația persoanelor și a mărfurilor. Premierul polonez Donald Tusk a acuzat Germania că pune în pericol întregul sistem Schengen cu noile sale controale cuprinzătoare.

De regulă, controalele la frontierele interne în spațiul Schengen sunt efectuate numai în anumite condiții. Cu toate acestea, statele membre singure decid dacă aceste condiții au fost îndeplinite, iar apoi li se cere doar să notifice Comisia Europeană la Bruxelles.

Uniunea Europeană poate emite o mustrare pentru astfel de controale la frontieră, dar nu a făcut-o încă niciodată. Mai degrabă, se limitează, în general, la a sublinia că controalele la frontieră ar trebui să rămână „ultima soluție”, așa cum a spus recent purtătorul de cuvânt al Comisiei UE, Anitta Hipper.

În plus, controalele ar trebui să fie temporare și să dureze doar maximum trei ani, în conformitate cu Codul frontierelor Schengen recent modificat.

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a justificat decizia Germaniei invocând un sistem de azil supraîncărcat și un număr mare de migrație ilegală.

Germania nu este singura care și-a extins controalele la frontieră în ultimii ani. Alți opt membri Schengen își verifică în prezent frontierele interne.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`