Medicii avertizează că în urma inundațiilor îngrozitoare din Galați ar putea apărea o serie de boli ca dizenteria și hepatita A

Medicii avertizează că în urma inundațiilor îngrozitoare din Galați ar putea apărea o serie de boli ca dizenteria și hepatita A
Urmări ale inundației din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați, 14 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Dezastrul produs de ciclonul Boris, care a provocat inundații istorice în Galați și Vaslui, ar putea declanșa în zonă epidemii de boli preponderent cu transmitere digestiv-hidrică, așa cum sunt, de exemplu, dizenteria și hepatita A, atrag atenția specialiștii. Acest risc a fost semnalat și de autorități. Ministerul Sănătății recomandă populației din zonele calamitate să fiarbă, înainte de consum, apa din rețea.

Se recomandă fierberea apei din rețeaua publică

În contextul inundațiilor care au lovit județele Galați și Vaslui, Ministerul Sănătăţii a transmis mai multe recomandări populaţiei din zonele afectate. Oficialii iau în considerare riscul ca apa din rețeaua publică să fie contaminată, motiv pentru care recomandă fierberea, în prealabil, a acesteia.

„​Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă. În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virușilor.

Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor. ​În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice. ​Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia.

Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți”, se arată în comunicat.

Inundațiile din Galați pot declanșa dizenterie și hepatita A

Totodată, pentru a evita îmbolnăvirea, Ministerul Sănătății recomandă spălarea în permanenţă a mâinilor şi a ustensilelor de bucătărie, folosirea apei clorinate pentru prepararea alimentelor şi pentru spălarea ustensilelor, prepararea laptelui şi hranei bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic şi separarea alimentelor neprocesate de cele gătite.

Este recomandat, de asemenea, să fie preparate alimentele corespunzător din punct de vedere termic, ele să fie păstrate la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare şi în recipiente închise.

Inundațiile din Galați pot declanșa, în cazul în care nu se respectă măsurile de prevenție, o serie de boli digestive cum sunt dizenteria și hepatita virală A. În general, peste tot în lume, în urma unor inundații masive pot apărea diferite boli cauzate de apa infestată cu bacterii și viruși.

„Este vorba, în primul rând, despre afecțiuni digestive, precum dizenterie și hepatita virală A, apoi febră tifoidă, leptospiroză și chiar holeră, în funcție de germenii circulanți în zona respectivă. În anumite zone – nu este cazul la noi – poate apărea febra galbenă”, explică dr. Emilian Popovici, pentru Adevărul.

În cazul nostru, dizenteria și hepatita A ar prezenta cele mai mari riscuri.

Dizenteria se manifestă prin scaune diareice foarte frecvente, iar de multe ori se poate remarca prezența sângelui în scaun. Dacă scaunele diareice nu sunt ținute sub control, se poate ajunge la deshidratare gravă care, la rândul ei, poate duce chiar la deces.

În ceea ce privește hepatita de tip A, această afecțiune mai este cunoscută și sub denumirea de boala mâinilor murdare. Mecanismul de transmitere este fecal-oral. Însă virusul se transmite prin maini murdare sau chiar prin spălarea alimentelor, fructelor și legumelor cu apă contaminată.

Inundațiile pot aduce cu ele și alte probleme. Persoanele care intră în contact cu apa contaminată pot suferi, pe lângă infecții digestive, diferite infecții ale ochilor, diferite infecții la nivelul pielii dacă se lovesc sau se rănesc în obiecte ascuțite localizare sub apa murdară.

În caz de inundații pot apărea nu numai boli, ci și cazuri de decese prin electrocutare. Mare atenție, deci, la cablurile electrice care care intră în contact cu apa.

Există și pericolului unui atac al anumitor animale care, panicate, pot deveni foarte agresive: Mușcătura de șobolan – în general mușcătura rozătoarelor – este foarte periculoasă. La fel și insectele, care pot produce o serie de neajunsuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori