Gorilele care se automedichează cu remedii naturiste ar putea deține indicii noi despre medicamente

Gorilele care se automedichează cu remedii naturiste ar putea deține indicii noi despre medicamente
sursă foto: Unsplash

Potrivit oamenilor de știință, gorilele care se automedichează ar putea deține indicii pentru descoperirea unor noi medicamente. Cercetătorii din Gabon au studiat plantele tropicale consumate de gorilele sălbatice – și folosite și de vindecătorii umani locali – identificând patru dintre ele având efecte medicinale clare, anunță BBC.

Plantele folosite de gorile conțin antioxidanți și antimicrobieni

Studiile de laborator au arătat că plantele erau bogate în antioxidanți și antimicrobieni. Unul s-a arătat promițător în lupta împotriva superbacterilor.

Se știe că marile maimuțe se automedichează prin selectarea plantelor cu proprietăți vindecătoare. Un urangutan rănit a apărut recent în vizorul oamenilor de știință după ce a folosit un fel de pastă vegetală pentru a vindeca o rană.

În cel mai recent studiu, botaniștii au înregistrat plantele consumate de gorilele de câmpie vestice din Parcul Național Moukalaba-Doudou din Gabon.

Ei au selectat patru arbori care e probabil să fie benefici: arborele fromager (Ceiba pentandra), dudul galben gigant (Myrianthus arboreus), tecul african (Milicia excelsa) și smochinii (Ficus).

Scoarța copacilor – folosită în medicina tradițională pentru a trata orice, de la durerile stomacale la infertilitate – conținea substanțe chimice cu efecte medicinale, de la fenoli la flavonoide.

Sunte plante care sunt foarte active împotriva E.coli

Gabon este unul dintre cele mai diverse locuri din lume, cu un rezervor imens de plante neexplorate și potențial medicinale. Toate cele patru plante au prezentat activitate antibacteriană împotriva a cel puțin o tulpină multirezistentă a virusului E.coli.

Arborele fromager, în special, a arătat „activitate remarcabilă” împotriva tuturor tulpinilor testate, spun ei.

„Acest lucru sugerează că gorilele au evoluat și mănâncă plante care le avantajează și evidențiază lacunele uriașe în cunoștințele noastre despre pădurile tropicale din Africa Centrală”, a spus dr. Joanna Setchell, antropolog la Universitatea din Durham, Marea Britanie.
Arborele fromager (Ceiba pentandra) este folosit de vindecătorii locali din Gabon pentru a trata bolile umane.

Gabon are păduri vaste neexplorate, care găzduiesc elefanți de pădure, cimpanzei și gorile, precum și multe plante necunoscute științei.
Braconajul și bolile au dus la dispariția în sălbăticie a unui număr mare de gorile de câmpie vestică.

Ele sunt clasificate ca fiind în pericol critic pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`