„Dacă nu putem vorbi, de ce să trăim?”: Mărturiile dureroase ale femeilor din Afganistan, după noua lege talibană

„Dacă nu putem vorbi, de ce să trăim?”: Mărturiile dureroase ale femeilor din Afganistan, după noua lege talibană
Sursa foto: Shutterstock

Chiar și micile bucurii care făceau viața mai suportabilă sunt umbrite de teamă după ce a fost anunțată o nouă lege talibană care spune că dacă o femeie se află în afara casei ei, nici măcar vocea ei nu trebuie auzită.

Femeile au fost reduse la tăcere definitiv

„Când ieșim, ne este frică. Când suntem în autobuz, ne este frică. Nu îndrăznim să ne dăm jos vălurile. Evităm chiar să vorbim între noi, gândindu-ne că, dacă ne aude cineva dintre talibani, ar putea să ne oprească și să ne ia la întrebări”, spune una dintre locuitoarele din Kabul, citată de BBC.

Noua lege, care a fost impusă de liderul suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada, conferă Ministerului Adjunct al Propagarii Virtuții și Prevenirii – poliția de moralitate a talibanilor – puteri mari de a aplica un cod de conduită strict pentru cetățenii afgani.

Pentru femeile care au avut deja libertățile distruse puțin câte puțin de o serie necruțătoare de decrete, aceasta este încă o lovitură.
„Dacă nu putem vorbi, de ce să trăim? Suntem ca niște cadavre care se mișcă”, spune femeia.

În cei trei ani de la preluarea puyterii de către talibani, a devenit clar că, chiar dacă edictele nu sunt impuse cu strictețe, oamenii încep să se conformeze de frică.

Femeile continuă să fie vizibile în număr mic pe străzile orașelor precum Kabul, dar aproape toate sunt acum acoperite din cap până în picioare în haine negre largi sau burqa albastru închis și majoritatea își acoperă fețele lăsând doar ochii vizibili.

„În fiecare moment simți că ai fi într-o închisoare. Chiar și respirația a devenit dificilă aici”, a spus Nausheen, o activistă, citată de BBC.
Până anul trecut, ori de câte ori au fost anunțate noi restricții, ea a fost printre grupuri mici de femei care au mărșăluit pe străzile din Kabul și din alte orașe, cerându-și drepturile. Acum talibanii au impus o nouă regulă, interzicând femeilor să-și vorbească în public.

Protestele au fost reprimate violent de forțele talibanilor de mai multe ori, până când s-au oprit cu totul

Nausheen a fost reținută anul trecut. „Talibanii m-au târât într-un vehicul spunând: „De ce acționați împotriva noastră? Acesta este un sistem islamic.” M-au dus într-un loc întunecat și înfricoșător și m-au ținut acolo, folosind un limbaj groaznic împotriva mea. M-au bătut și pe mine”, spune ea, izbucnind în lacrimi.

„Când am fost eliberate din detenție nu eram aceiași oameni ca înainte și de aceea am încetat să mai protestăm”, adaugă ea. „Nu vreau să mai fiu umilită pentru că sunt femeie. Este mai bine să mori decât să trăiești așa.”

Acum, femeile afgane își arată supărarea postând videoclipuri cu ele însele online, cu fețele acoperite, cântând cântece despre libertate. „Să devenim o singură voce, să mergem împreună ținându-ne de mână și să ne eliberăm de această cruzime” sunt versurile unui astfel de cântec.

Purtătorul de cuvânt adjunct al talibanilor, Hamdullah Fitrat, a declarat pentru BBC că edictul este în conformitate cu legea islamică Sharia.
Purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului taliban, Hamdullah Fitrat, a justificat noul edict, care a venit însoțit de abundente note de subsol – referiri la texte religioase.

„Legea aprobată de liderul suprem este în conformitate cu legea islamică Sharia. Orice savant în religie poate verifica referințele”, spune el.
Shireen, o profesoară, nu este de acord.

„Aceasta este propria lor interpretare a Sharia. Islamul a dat dreptul atât bărbaților, cât și femeilor de a alege dacă doresc să studieze și să progreseze.

„Dacă ei spun că vocile femeilor nu ar trebui să fie auzite, să ne întoarcem la istorie. Sunt atât de multe femei în istoria islamică care au vorbit.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112