Ligia Deca, despre așa-zisa „cameră de detenție”: E un spațiu în care și până acum școlile îi puteau separa pe elevii care deranjează ora. Ei primesc activități educaționale decise de profesori

Ligia Deca, despre așa-zisa „cameră de detenție”: E un spațiu în care și până acum școlile îi puteau separa pe elevii care deranjează ora. Ei primesc activități educaționale decise de profesori
Ligia Deca (PNL), ministrul Educației. Sursa foto: Ligia Deca / Facebook

Ligia Deca (PNL), ministrul Educației, a declarat că nu vor exista în școli așa-zise „camere de detenție”, așa cum s-a speculat. În schimb, profesorii pot folosi o sală liberă din școală la acel moment pentru a trimite elevii care deranjează ora și pe colegii lor. Cadrele didactice sunt responsabile și să le dea activități educaționale acestor elevi cât stau în sala respectivă. Și dacă școlarii continuă să deranjeze orele, se poate trece la alte sancțiuni, precum scăderea notei la purtare.

Ministrul Ligia Deca, explicații despre așa-zisa „cameră de detenție” din școli

„Nu este o cameră de detenție, este un spațiu în care poate că și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de curs de colegii lui, tocmai pentru a asigura dreptul la educație a întregului colectiv școlar. Poate fi biblioteca, poate fi o altă sală de clasă care nu este utilizată în acel moment.

În momentul în care un copil deranjează ora și pe toți colegii lui, el poate fi extras de către școală într-o sală specială unde face activități educaționale decise de către cadrul didactic sau lecturează, dacă este la bibliotecă, sunt anunțați părinții și are timp să reflecteze asupra faptului că ceea ce a făcut, comportamentul lui punctual în ziua respectivă, la ora respectivă a fost suficient de grav cât să genereze o astfel de măsură din partea școlii”, a explicat Ligia Deca, pentru Digi24.

Ministrul a mai spus că mulți profesori i-au cerut o astfel de măsură, deoarece sunt elevi care chiar deranjează orele și nu pot fi dați afară.

Familia, informată dacă elevul e recalcitrant

În tot acest timp, a mai precizat Deca, elevul recalcitrant este supravegheat de un cadru didactic. Măsura se aplică la nivel de oră de curs, nu de zi.

„Nu se pune absență, dar se informează familia. Este informată familia, iar în momentul în care aceste comportamente se repetă există alte sancțiuni care pot fi aplicate cum ar fi scăderea notei la purtare și celelalte sancțiuni din Regulamentul de organizare și funcționare. Ea nu este o măsură unică. (…)

Am introdus de exemplu nota la purtare pe modul, nu doar la finalul anului, tocmai în ideea de a avea o imagine mult mai bună la un moment dat care a fost comportamentul unui elev la un moment dat corelat cu progresul, pentru că poate se reabilitează acel elev. Atunci demonstrează că la final de an merită o altă notă la purtare”, a mai afirmat Ligia Deca.

Ministrul Educației a vorbit, totodată, și despre măsura interzicerii telefoanelor mobile în școli.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)