Recalcularea pensiilor a creat multe controverse. Mai mulți pensionari sunt nemulțumiți că pe decizia de recalculare au primit mai puțini bani față de cât primeau inițial, alții au primit doar câțiva lei în plus.
Peste 800.000 de pensionari nu vor avea pensii majorate. Cei excluși din această majorare susțin că formula de calcul aplicată este injustă, punând accent exclusiv pe numărul de ani lucrați.
Formula de recalculare a pensiei se bazează pe valoarea punctului de referință (VPR) și numărul total de puncte. VPR este stabilit la 81 de lei, infomează Capital.
Calculul punctelor include:
Cei care beneficiază de majorare sunt pensionarii care au lucrat ani mulți, ideal peste 35 de ani.
În schimb, cei care au lucrat în grupe de muncă sau în condiții dificile nu primesc puncte suplimentare, ceea ce îi dezavantajează.
Newsweek a raportat că pensionarii care au lucrat în grupe de muncă și în condiții speciale nu beneficiază de puncte bonus, spre deosebire de cei care au muncit peste 25 de ani, fără a ține cont de tipul muncii.
Din păcate, acordurile, sporurile și orele suplimentare nu sunt incluse în recalcularea pensiilor.
Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a explicat că pensionarii cu venituri nepermanente nu beneficiază de compensații pentru acestea.
„Este o schimbare de formulă care, odată cu modificarea numărului de ani la care se raportează calculul (25 în loc de 35 cum ajunsese până la noua lege), a făcut că pensionarii care au muncit peste 25 de ani să primească o sumă de bani în plus.
Nu au valorificat, de exemplu, nici acum sporurile nepermanente pentru care oamenii au plătit contribuții de-a lungul vieții pentru că intenția lor nu e că oamenii să se obișnuiască cu ideea că, la final de carieră, au pensia pe care o merită (fiind dreptul lor să își valorifice toate contribuțiile)”, a spus fostul ministru.
Acești pensionari sunt, însă, incluși în categoria „mica recalculare”. Pensionarii trebuie să prezinte adeverințe doveditoare până la 1 martie 2025.