Școala la sate: Elevi cu vârste diferite învață simultan în aceleași clase, cu aceleași profesoare, și merg la toaletă în curte

Școala la sate: Elevi cu vârste diferite învață simultan în aceleași clase, cu aceleași profesoare, și merg la toaletă în curte
Foto simbol: Inquam Photos / Octav Ganea

Școala a început și pentru elevii de la sate, doar că nu au parte de condiții prea bune. Toaleta a rămas tot în curte, iar din cauza numărului mult prea mare de școlari, ei învață la grămadă, mai multe clase. Nici pentru profesori nu este ușor să predea în acest fel, deși susțin că acest mod are destul de multe avantaje.

Elevii învață simultan

Învățatul simultan se practică la școala din satul Văcarea, lângă Târgu Jiu. 12 elevi, cu vârste între 6 și 10 ani, de la clasa pregătitoare până în clasa a patra, învață deodată. Profesorii sunt nevoiți să împarte ora în patru, lucru deloc ușor de realizat, informează observatornews.

„Timpul alocat fiecărui elev e mai mare. E, de asemenea, destul de dificil să predai patru discipline într-o singură oră de curs, dar experienţa ne-a învăţat şi lucrul acesta, iar elevii nu au de suferit”, a spus o învățătoare.

În toată România sunt circa 100.000 de elevi care învață simultan, dintre care 80.000 sunt în învățământul primar. Cu toate acestea, dacă la prima vedere pare că are foarte multe dezavantaje, dascălii spun că de fap teste avantajos acest mod.

„Cel mai mare plus al învăţământului simultan este socializarea, este dezvoltarea unor comportamente de a sprijini şi ajuta pe cei mai mici sau de a colabora între copii cu vârste diferite”, a spus o învățătoare.

Elevii merg la toaletă în curte

Pe lângă învățământul silmultan care se practică în mediul rural, acești elevi încă merg în curte la toaletă. Într-o școală din Iași, în urmă cu cinci ani, un băiat a murit după ce a căzut în fosa septică și s-a înecat. Tatăl lui a mers astăzi la școală și a fost dezamăgit când a văzut că nu s-a schimbat nimic în atâția ani.

Dar, este ultimul an în care elevii sunt nevoiți să învețe în astfel de condiții pentru că se va construe o nouă școală în comună, cu toaletă în interior și cu învățământ separate.

În România, în prezent, 70 de școli încă au toalete neconforme.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`