Ciocnirea Căii Lactee cu galaxia Andromeda „a început”. Impactul riscă să arunce Pământul în spațiul îndepărtat

Ciocnirea Căii Lactee cu galaxia Andromeda „a început”. Impactul riscă să arunce Pământul în spațiul îndepărtat
Foto simbol: Pixabay

Calea Lactee probabil să fi început deja coliziunea nefericita cu o galaxie învecinată, iar oamenii de știință prevăd că acest lucru ar putea arunca Sistemul Solar în spațiul îndepărtat.

Calea Lactee și-a început cursul accidental cu Andromeda

Toate galaxiile sunt înconjurate de un văl subțire de gaz cunoscut sub numele de mediu circumgalactic care umple golurile dintre ele.

În timp ce examinau această structură omniprezentă, oamenii de știință au descoperit dovezi că Calea Lactee și-a început deja cursul accidental cu Andromeda.

Astronomii din Australia și Statele Unite au folosit Keck Cosmic Web Imager pentru a capta instantanee ale IRAS08, o mică galaxie spirală aflată la aproximativ 270 de milioane de ani lumină distanță.

Ei au privit la 90.000 de ani lumină dincolo de marginea galaxiei pentru a analiza schimbările în mediul circumgalactic, scrie The Sun.

Unele imagini prezentau o dungă de hidrogen gazos neutru care a legat IRAS08 de o galaxie vecină mai mică, dar acest lucru nu este nimic ieșit din comun.

Universul este legat împreună printr-o vastă rețea de filamente gazoase și fire de materie întunecată, formând ceea ce este cunoscut sub numele de rețea cosmică.

Cu toate acestea, ceea ce a fost neașteptat a fost descoperirea hidrogenului care fusese lipsit de electroni în timp ce se amesteca cu oxigenul.

Atomii au două surse de încălzire în spațiu: lumina stelelor a galaxiilor îndepărtate și infiltrații cu alte particule.

Oamenii de știință pot folosi aceste valori pentru a calcula un model de ionizare așteptat de la un amestec de hidrogen și oxigen.

Galaxiile pot fi mai mari decât credeau astronomii

Cercetătorii au cartografiat schimbările în densitatea ionizării pe parcursul a câteva mii de ani lumină și au descoperit că lumina stelelor de la IRAS08 își pierde influența.

„În CGM, gazul este încălzit de altceva decât de condițiile tipice din interiorul galaxiilor, aceasta include probabil încălzirea din emisiile difuze din galaxiile colective din Univers și, posibil, o contribuție se datorează șocurilor”, a explicat autorul principal, Nikole Nielsen, adăugând: „Această schimbare interesantă este importantă și oferă câteva răspunsuri la întrebarea unde se termină o galaxie”.

Aceste descoperiri se pot extinde în general la Calea Lactee, ceea ce sugerează că stelele sale se pot amesteca deja cu haloul luminos al Andromedei.

Andromeda este o altă spirală barată situată la aproximativ 2,5 milioane de ani lumină distanță, ceea ce o face cel mai apropiat vecin.

Noile descoperiri au făcut loc la două teorii. În primul rând, este posibil ca limitele Căii Lactee să fie mai vaste decât am anticipat.

Dar o a doua teorie, mai sinistră, sugerează că mult-așteptata coliziune cu Andromeda a început deja.

Când galaxiile se ciocnesc, câmpurile lor gravitaționale interacționează, schimbând alinierea stelelor lor și distorsionându-le aspectul.

Se așteaptă ca Andromeda și Calea Lactee să fuzioneze într-o galaxie eliptică uriașă numită „Milkdromeda”.

Calculele din 2007 au găsit o șansă de 50% ca Sistemul Solar să fie împins de trei ori mai departe de miezul galactic decât distanța sa actuală.

Alți cercetători au prezis o șansă de aproximativ 12% ca Sistemul Solar să fie aruncat în spațiul adânc.

NASA spune că Pământul și alte planete vor supraviețui probabil, deși ar putea prelua noi coordonate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:55 - Din ce este făcută celebră ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui