Ce amenzi riscă românii care nu au numere pe casă? Peste 3.000 de persoane au fost deja sancționate

Ce amenzi riscă românii care nu au numere pe casă? Peste 3.000 de persoane au fost deja sancționate
Sursă foto: Pixabay

Cetățenii români pot fi sancționați cu amenzi din motive neștiute de mulți, printre care lipsa numerelor de pe ușa apartamentului sau a casei. Într-un oraș de la noi din țară, oamenii pot fi amendați dacă hrănesc porumbeii sau dacă nu au numere pe locuințe.

Cât este amenda pentru aceste nereguli

O femeie din Oradea a fost sancționată cu 100 de lei pentru că nu avea număr pe ușa apartamentului, în momentul în care forțele de ordine au venit în control.  „A trebuit să fac copie după procesul verbal și după chitanța cu care am plătit și să le duc la poliția locală. Sub amenințarea executării”, a spus femeia amendată, conform Știrile ProTv. 

Autoritățile locale au venit cu argumente serioase când au venit cu astfel de hotărâri, mai ales cea privind numerotarea domiciliului, unde sancțiunea este prevăzută  într-o hotărâre de Consiliu Local din 2017.

„Pentru a avea o imagine cât mai completă, cât mai corectă, asupra numărului populației, trebuie să existe întotdeauna o corelare între numărul populației și immobile”, spune Octavian Haragoș, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea. După șapte ani de la adoptarea acestei măsuri, ea încă se află în vigoare deoarece, potrivit autorităților, acest lucru ajută serviciile de urgență să ajungă mai repede la adresă.

3.000 de orădeni au primit astfel de sancțiuni

„Am primit amendă, da, pentru că n-aveam număr pe ușa de intrare în apartament. Oricine poate suna la interfon, cu numele noastre, cutiile poștale numerotate”, a transmis femeia amendată.

Din 2020 și până în prezent, peste 3.000 de orădeni au primit astfel de amenzi, iar aceleași măsuri au fost luate și în Timișoara.

„Sancțiunile sunt destul de mari, de la 1500 de lei, la 2500 de lei”, a spus Dana Seracin, purtătoarea de cuvânt a Poliției Locale Timișoara. Cei care hrănesc porumbeii din centrul orașului sunt amendați, deoarece excrementele păsărilor distrug clădirile din zona istorică.

„Mi se pare un pic exagerat, amendați nu, eventual niște avertismente, anunțuri că nu e bine să hrănim porumbeii”, a zis o localnică.

Câteva persoane au fost amendate cu 200 de lei în acest sens, iar alte 40 au primit avertismente. De asemenea, polițiștii din Baia Mare au început să aplice amenzi de până la 1.500 de lei pe cei care dau bani cerșetorilor. În ultima vreme au apărut mai multe persoane fără adăpost, care devin agresive, iar această măsură poate reduce fenomenul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)