Eurostat: România și Portugalia, ultimele locuri în UE la creşterea economică în trimestrul al doilea al acestui an

Eurostat: România și Portugalia, ultimele locuri în UE la creşterea economică în trimestrul al doilea al acestui an
Sursa foto simbol: Pixabay

În trimestrul al doilea din 2024, România și Portugalia au avut cele mai modeste creșteri economice din Uniunea Europeană, față de trimestrul precedent, arată cele mai recente date publicate de Eurostat.

Cum arată creșterea economică în UE în T2 din 2024

Potrivit Eurostat, economia Uniunii Europene a înregistrat un avans de 0,2% în trimestrul 2 din 2024, față de primul trimestru. În Zona Euro, avansul a fost tot de 0,2%.

Cele mai mari creșteri economice au fost înregistrate în Polonia (1,5%), Grecia (1,1%) şi Olanda (1%), iar cele mai modeste au fost în Portugalia şi România (câte 0,1%).

România, cea mai mare inflaţie din UE

Amintim că, potrivit datelor Eurostat publicate luna trecută, România a avut și în luna iulie cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

În iulie, cele mai mici rate au fost în Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) şi Danemarca (1%), iar cele mai mari în România (5,8%), Belgia (5,4%) şi Ungaria (4,1%).

INS: Creștere economică de doar 0,7% în prima jumătate din 2024

Vineri, și Institutul Național de Statistică (INS) a publicat date provizorii privind economia. Potrivit acestora, PIB-ul a crescut cu 0,7% în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2023.

Contribuții negative au avut, printre altele:

– Industria (-0,1%), cu o pondere de +17,5% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate a scăzut cu -0,6%;
– Tranzacţiile imobiliare (-0,1%), cu o pondere de +7,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate sa redus cu -1,6%;
– Activitățile profesionale, științifice și tehnice;activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport (-0,1%), cu o pondere de +7,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu -1,3%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)