Vara 2024, cea mai caldă vară înregistrată vreodată pe planetă, spune monitorul UE privind schimbările climatice

Vara 2024, cea mai caldă vară înregistrată vreodată pe planetă, spune monitorul UE privind schimbările climatice
Sursa foto: Shutterstock

Oamenii de știință au confirmat că vara 2024 a doborât recordurile globale de căldură pentru al doilea an consecutiv. Datele de la Copernicus, serviciul european privind schimbările climatice, arată că iunie-august a fost cea mai fierbinte perioadă de când au început înregistrările în 1940, arată France24.

Întregul an 2024 va fi considerat cel mai cald an înregistrat vreodată

Cel mai probabil, întregul an 2024 va fi cel mai cald an măsurat vreodată de umanitate, anunță vineri serviciul european de climatizare Copernicus.

Vara meteorologică nordică – iunie, iulie și august – a avut o medie de 16,8 grade Celsius, potrivit lui Copernic. Este cu 0,03 grade Celsius mai cald decât vechiul record din 2023.

Înregistrările lui Copernic datează din 1940, dar înregistrările americane, britanice și japoneze, care încep la mijlocul secolului al XIX-lea, arată că ultimul deceniu a fost cel mai fierbinte de când au fost efectuate măsurători regulate și probabil în aproximativ 120.000 de ani, potrivit unor oameni de știință.

Lunile august din 2024 și 2023 au fost cele mai fierbinți luni august la nivel global, la 16,82 grade Celsius. Pentru că iunie 2024 a fost mult mai fierbinte decât iunie 2023, această vară în ansamblu a fost cea mai toridă, a spus directorul Copernic, Carlo Buontempo.

„Ceea ce indică cifrele arată de fapt modul în care criza climatică își întărește efectul asupra noastră”, a spus Stefan Rahmstorf, un cercetător în domeniul climei la Institutul de Cercetare Climatică din Potsdam, care nu a făcut parte din cercetare.

Cu o prognoză La Nina – o răcire naturală temporară a unor părți din Pacificul central – ultimele patru luni ale anului ar putea să nu mai fie recorduri ca majoritatea ultimului an și jumătate. Dar probabil că nu va fi suficient de rece pentru a împiedica 2024 să doboare recordul anual.

Acestea nu sunt doar cifre dintr-o carte de recorduri, ci vremea care dăunează oamenilor, au spus cercetătorii climatici.
Cu valuri de căldură mai lungi și mai severe vin secete mai severe în unele locuri și ploi mai intense și inundații în altele. Schimbările climatice devin prea evidente și prea costisitoare pentru a fi ignorate.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)