Care sunt părinții români care ar putea beneficia de bonă plătită de stat sau de concediu simultan pentru creșterea copiilor

Care sunt părinții români care ar putea beneficia de bonă plătită de stat sau de concediu simultan pentru creșterea copiilor
Foto: Pixabay.com

Familiile cu gemeni, tripleți, multipleți ar putea beneficia de sprijin temporar de la stat, până la împlinirea de către copii a vărstei de 6 luni, fie prin angajarea unei persoane care să asiste la îngrijirea copiilor, fie prin posibilitatea ca ambii părinți să beneficieze simultan de concediu pentru creșterea copilului, prevede un proiect analizat de Profit.ro.

Părinții de gemeni, tripleți, multipleți ar putea avea două variante

Persoanele îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copiilor născuți dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, pot opta, o singură dată, la cerere, pentru unul din urmatoarele drepturi:

a) angajarea unei persoane de îngrijire, pentru a ajuta parinții în creșterea și îngrijirea copiilor;

b) efectuarea concomitentă a concediului pentru creșterea copiilor de către cei doi parinți.

În cazul în care se optează pentru prima variantă, angajarea persoanei de îngrijire se realizează de catre agențiile pentru prestații sociale, prin încheierea unui contract individual de muncă, cu normă întreagă, pe perioadă determinată, până la împlinirea de către copii a vârstei de 6 luni, iar plata drepturilor salariale se realizează la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plata și este asigurată din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

În cazul în care se optează pentru varianta ca ambii părinți să îngrijeasca concomintent copiii, cele 6 luni includ cele 2 luni obligatorii prevăzute pentru concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Conform impactului bugetar calculat de inițiatorii proiectului, în raport cu salariul mediu net pe luna ianuarie, comunicat de Institutul Național de Statistică și situat la 4.859 lei, indemnizația pentru creșterea copilului pentru celalălt parinte ar fi în cuantum lunar de 4.130 lei, fapt ce ar conduce la un efort bugetar de 36.145.760 lei pentru cele 4 luni suplimentare prevăzute de proiect.

În varianta în care se optează pentru angajarea unei persoane cu normă întreagă de 8 ore/zi, efortul bugetar pentru același număr de nașteri gemelare comunicat oficial și raportat la salariul minim brut, s-ar ridica la 43.322.400 lei pentru cele 6 luni în care s-ar angaja bonă pentru copiii gemeni, tripleți sau multipleți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)