Luna lui Jupiter, Ganymede, a fost lovită de un asteroid de 20 de ori mai mare decât cel care a ucis dinozaurii

Luna lui Jupiter, Ganymede, a fost lovită de un asteroid de 20 de ori mai mare decât cel care a ucis dinozaurii

Cea mai mare lună din sistemul solar a fost lovită de un asteroid străvechi de 20 de ori mai mare decât cel care a zguduit Pământul și a pus capăt domniei dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani, sugerează cercetările.

Impactul devastator a avut loc în urmă cu 4 miliarde de ani

Conform modelelor computerizate, asteroidul avea cel mai probabil 185 mile diametru și a lovit la un unghi de 60-90 de grade. Impactul a creat un crater inițial de până la 1.000 de mile lățime, care a fost parțial umplut, pe măsură ce roca și praful dE DUPĂ coliziune au căzut înapoi.

Dr Naoyuki Hirata, un om de știință planetar la Universitatea Kobe din Japonia, a spus că brazdele distinctive care acoperă suprafața lui Ganymede au fost considerate de mult timp rămășițe ale mai multor inele concentrice create de impactul asteroidului gigant. Dar nu era clar cât de mare a fost impactul și ce efect a avut asupra lunii lui Jupiter, a spus el.

Simulările computerizate ale lui Hirata confirmă că acesta ar fi putut fi cazul, cu un asteroid lovind în Ganymede, făcându-l să se rotească astfel încât locul impactului să fie întotdeauna pe partea îndepărtată a Lunii. La fel ca Luna Pământului, Ganimede este blocat pe Jupiter, ceea ce înseamnă că arată în mod constant aceeași față gigantului gazos.

Impactul ar fi avut implicații dramatice pentru Ganimede, care la o lățime de peste 3.000 de mile este mai mare decât Mercur. Ar fi „înlăturat complet suprafața originală”, a spus Hirata, și ar fi afectat interiorul Lunii, despre care oamenii de știință cred că conține un ocean de apă sărată ascuns.

Hirata nu poate exclude explicații alternative, dar alte dovezi pentru sau împotriva teoriei sale ar putea veni de la sonda Juice a Agenției Spațiale Europene, care a stabilit anul trecut cursul pentru Jupiter și lunile sale. Ca parte a misiunii sale, nava spațială va căuta buzunare de apă și surse de energie esențiale pentru viața pe lunile lui Jupiter.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)