Ministrul Digitalizării: Încercăm să recuperăm în 3 ani decalajul de 15 ani pe care îl are România față de celelalte state membre dezvoltate. Clod-ul guvernamental, coloana vertebrală a transformării digitale (VIDEO)

Ministrul Digitalizării: Încercăm să recuperăm în 3 ani decalajul de 15 ani pe care îl are România față de celelalte state membre dezvoltate. Clod-ul guvernamental, coloana vertebrală a transformării digitale (VIDEO)
Bogdan Ivan (PSD), ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Sursa foto: Bogdan Ivan / Facebook

Cloud-ul guvernamental este coloana vertebrală a transformării digitale a statului român, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Alex Vlădescu.

Bogdan Ivan, pe B1 TV, despre transformarea digitală a statului român

„E un decalaj uriaș al României față de celelalte state membre dezvoltate, undeva la aproximativ 15 ani. Ceea ce am început noi să facem de anul trecut alte state foarte dezvoltate au început să facă de acum 20 de ani, mă refer la Estonia, la Danemarca, Polonia, Portugalia, iar noi încercăm să recuperăm acest decalaj undeva în 3 ani aproximativ. Cel mai important livrabil, care e coloana vertebrală a transformării digitale a statului român, este cloud-ul guvernamental. Aici avem două componente extrem de importante, cloud-ul intern și cloud dedicat”, a declarat ministrul Digitalizării.

„Pentru cloud-ul dedicat, am terminat procedurile de achiziție publică și urmează să semnăm contractul de furnizare a serviciilor de cloud. Asta până la finalul lunii septembrie. O să anunțăm și o să fie un eveniment foarte mare. Pentru prima dată după 10 ani, de când se vorbește despre conceptul de cloud, acum o să fie și operațional. Semnăm contractul de furnizare și după asta urmează ca în termen de șase luni să se instaleze toate componentele, să fie gata de a fi utilizat”, a continuat Bogdan Ivan.

Ce este cloud-ul guvernamental

Întrebat despre acest concept, el a explicat: „Înseamnă un loc din punct de vedere tehnic în care toate bazele de date au un limbaj comun și pot să vorbească între ele. Nu centralizăm, doar creăm un limbaj tehnic comun pentru a putea fi consultate, de exemplu, informații de la înmatriculări, cu informații (…) de cadastru, cu informații de la APIA”.

„Atunci când omul merge să își depună o cerere pentru finanțarea unei subvenții agricole nu va mai fi nevoit să meargă la oficiul de cadastru să scoată extras de carte funciară, nici la primărie ca să scoată fiscalul că și-a plătit impozitul, ci atunci toate aceste date vor fi deja în baza de date, care poate să fie consultată direct de către orice funcționar de la APIA sau de la înmatriculări”, a mai spus ministrul Bogdan Ivan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie