România și Republica Moldova, locurile alese de cei mai mulți dintre ucrainenii care fug de mobilizare. Cât costă trecerea ilegală a frontierei

România și Republica Moldova, locurile alese de cei mai mulți dintre ucrainenii care fug de mobilizare. Cât costă trecerea ilegală a frontierei
Foto simbol: Hepta.ro / DPA Images

Autoritățile ucrainene au depistat cel puțin 515 grupuri criminale organizate care au ajutat la trecerea ilegală a frontierei ucrainene de la începutul războiului dezlănțuit de Rusia, transmite Obiectiv de Suceava.

Trecerea ilegală a frontierei costă mii de dolari

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, Andrii Dermenco, susține că au fost implicate circa 1.500 de persoane și că acestea operau în principal din străinătate.

„Din 2022, cel puțin 515 grupuri criminale au fost expuse în cooperare cu polițiștii de frontieră și alți ofițeri ai legii. În total, este vorba de aproximativ 1.500 de persoane. Fugarii plătesc infractorii pentru asta și destul de mult. De regulă, aceste sume variază de la 3 la 12 mii de dolari, dar există cazuri în care reprezentanții grupurilor criminale sunt plătiți și mai mult”, a declarat Dermenco, citat de Slidstva.info.

Mulți ucraineni vin în România sau Republica Moldova

Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei nu are un răspuns clar când vine vorba despre numărul bărbaților în vârstă de recrutare care au trecut ilegal frontiera de la începutul războiului.

„În ultimii trei ani, cei mai mulți ucraineni au încercat să treacă ilegal granița cu Republica Moldova și cu România. Mai rar în Ungaria și Slovacia”, a adăugat Andrii Dermenco.

Grupurile organizate își fac reclamă pe Telegram și alte rețele sociale, iar „ghizii” cunosc bine frontiera Ucrainei. Uneori au rol de „ghizi” chiar și minori.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)