Scholz îndeamnă partidele germane să excludă extrema dreaptă, în timp ce AfD se pregătește pentru victoria alegerilor

Scholz îndeamnă partidele germane să excludă extrema dreaptă, în timp ce  AfD se pregătește pentru victoria alegerilor
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Kay Nietfeld

Liderul Alternative für Deutschland vorbește despre „succesul istoric” de pe primul loc în Turingia și al doilea în Saxonia. Cancelarul german, Olaf Scholz, a cerut partidelor principale să excludă „extremiştii de dreapta”, după ce rezultatele preliminare au arătat că Alternative für Deutschland (AfD) de extremă-dreapta a ajuns în fruntea alegerilor de stat.

Scholz a numit rezultatele „amare” și „îngrijorătoare”

Alegătorii și-au exprimat clar nemulțumirea față de principalele partide politice ale Germaniei, plasând AFD pe primul loc în Turingia, cu 32,8% din voturi, și pe locul doi în Saxonia, cu 30,6%, potrivit datelor rezultatelor preliminare.

„Țara noastră nu poate și nu trebuie să se obișnuiască cu asta. AfD dăunează Germaniei. Slăbește economia, divizează societatea și distruge reputația țării noastre”, a spus Scholz, adăugând că cele mai îngrozitoare previziuni, că social-democrații săi de centru-stânga (SPD) ar putea rămâne pe dinafară pentru prima dată dintr-un parlament, nu s-au materializat.

Alice Weidel, co-liderul AfD, a declarat: „Este un succes istoric pentru noi. Este prima dată când devenim cea mai puternică forță în alegerilede stat”.

AfD, care a împlinit 11 ani, și-a câștigat primele posturi de primar și guvern de district anul trecut, dar nu s-a alăturat niciodată unui guvern de stat. Partidele democratice rămase au promis să mențină un „paravan” de opoziție față de colaborarea cu AfD, ținându-l în afara puterii.

Rezultatele din Saxonia și Turingia s-au dovedit dezastruoase pentru cele trei partide de guvernământ din guvernul federal condus de centru-stânga al lui Scholz.

Deși rezultatul fusese prezis de luni de zile, partidele centriste s-au dovedit incapabile să inverseze tendința, iar rezultatele au transmis unde de șoc în peisajul politic. Prezența la vot în ambele state a fost ridicată, de aproximativ 74%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)