Fitch reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă

Fitch reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă
Sursa foto: Shutterstock

Agenția Fitch a reconfirmat ratingul de datorie guvernamentală a României la nivelul BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, menținându-și perspectiva stabilă. Acest nivel de rating indică o calitate acceptabilă a obligațiunilor, cu un risc moderat de investiții.

De ce Fitch a menținut o perspectivă stabilă pentru România?

Decizia Fitch de a menține o perspectivă stabilă pentru ratingul suveran al României este susținută de mai mulți factori cheie:

  • Statutul de membru al Uniunii Europene
  • Intrările de capital de la Uniunea Europeană care susțin convergența reală a veniturilor
  • Stabilitatea macroeconomică a țării
  • Evoluția pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor
  • Performanța indicilor de guvernanță și dezvoltare umană, care se compară favorabil cu țările din aceeași categorie de rating.

Cum influențează ratingul investițiile în România?

Reconfirmarea ratingului de către Fitch este semnificativă pentru mediile investiționale, deoarece condițiile de finanțare și apetitul investițional sunt influențate pozitiv de un rating recomandat investițiilor. România beneficiază în acest moment de un nivel istoric al investițiilor publice, susținute predominant de fonduri europene, ceea ce contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Care sunt punctele forte și provocările menționate de Fitch?

Punctele forte ale României includ:

  • Creșterea economică anticipată de 2,5% pentru anul 2024
  • Sprijinul continuu din partea fondurilor europene care stimulează creșterea și investițiile

Provocările includ:

  • Nivelul deficitelor bugetului de stat și ale contului curent
    Rigiditatea bugetară
    Poziția datoriei externe nete

Marcel Boloș a susținut într-o declarație că reconfirmare ratingului influențează pozitiv condițiile de finanțare și atrage investiții, având în vedere că România este percepută ca o destinație sigură și stabilă pentru investitorii de capital. De asemenea, Ministrul Finanțelor menționează că în prezent, România beneficiază de investiții publice semnificative, majoritatea fiind susținute de fonduri europene, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

„Decizia agenţiei de rating Fitch reconfirmă încrederea în măsurile adoptate de Guvernul României pentru asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice. Este important pentru că termenii şi condiţiile de finanţare, dar şi apetitul mediilor investiţionale de pe piaţa de capital sunt puternic influenţate pozitiv de menţinerea unui rating recomandat investiţiilor şi a unei perspective stabile. România înregistrează în acest moment un nivel istoric al investiţiilor publice, susţinute în mare parte de fonduri europene, în domenii vitale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor. Cu toate acestea, este un anunţ care trebuie însoţit de un sentiment de responsabilitate faţă de îmbunătăţirea eficienţei bugetare şi consolidarea fiscală, astfel încât să asigurăm rezilienţa economiei”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Economia României va înregistra o creştere de 2,5% în anul 2024

În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2,5% în anul 2024, fluxurile considerabile de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune din Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) şi fondurile de redresare şi rezilienţă, vor continua să susţină creşterea şi investiţiile pe termen mediu. Dincolo de stimularea cererii directe, fondurile UE vor contribui şi la potenţialul de creştere al economiei, accelerând recuperarea faţă de nivelul mediu al UE.Agenţia Fitch estimează că datoria publică raportată la PIB va înregistra o creştere, dar în limitele suveranilor cu un rating similar, si cu nivelul medianei actuale „BBB”, care se situează la 58,3%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)