Locuitorii din Santorini s-au săturat de numărul excesiv de turiști: „Nu avem nevoie de mai multe hoteluri sau camere de închiriat”

Locuitorii din Santorini s-au săturat de numărul excesiv de turiști: „Nu avem nevoie de mai multe hoteluri sau camere de închiriat”
Sursa foto: Pixabay

Insula Santorini, una dintre cele mai vizitate de către turiștii care ajung în Grecia, se confruntă cu un număr mult prea mare de turiști. Localnicii s-au săturat de fenomenul numit „supraturism” și le este teamă că efectele turismului excesiv vor duce la ruinarea insulei.

Autoritățile încearcă oprirea unui val de construcții

Dezvoltarea hotelurilor și spațiilor de închiriat pentru turiști ar putea duce la distrugerea celei mai populare destinații turistice din Grecia. Primarul localității, Nikos Zorzos, a transmis că a luat măsuri pentru a stopa un val de construcții care riscă să ducă la ruinarea insulei, potrivit G4Media. 

„Trăim într-un loc de abia 25 000 de suflete și nu avem nevoie de mai multe hoteluri sau de mai multe camere închiriate”, a spus el. „Dacă distrugi peisajul, unul atât de bogat ca al nostru, distrugi motivul pentru care oamenii vin aici în primul rând.”

Încă dinainte de pandemia de COVID-19 insula atinsese punctul de saturație cu privire la numărul de construcții pentru turiști. Santorini are aproximativ 80.000 de paturi de hotel, mai multe pe metru pătrat decât orice altă destinație turistică grecească, în afară de Kos și Rhodos.

O parte din insulă a fost betonată

O parte dintre persoanele răspunzătoare de efectele negative resimțite în urma supraturismului sunt investitorii în turism și proprietarii lanțurilor hoteliere de lux, care au transformat 449.579 de metri pătrați de teren, aproximativ 2% din suprafața totală de 76 km pătrați, în spații dedicate turiștilor.

Aproximativ o cincime din insula din sudul Mării Egee a fost deja betonată, iar autoritățile de la Atena, care își doresc să atingă până în 2028 aproape 40 de milioane de turiști, au aprobat și mai multe autorizații de construire.

Zorzos, care este politician independent, este de părere că dezvoltarea suplimentară ar putea să fie o amenințare la fel de mare ca schimbările climatice. „Mediul este casa noastră, iar distrugându-l ne facem rău nouă înșine”, a declarat el. „Ar trebui să învățăm din trecut: nicio civilizație antică care a respectat frumusețea nu a decăzut vreodată”.

Turismul de masă a început în 1990

Primarul, ales deja pentru al treilea mandat, în aduce aminte de cum era insula în trecut, când locuitorii munceau în minele insulei și trăiau din celebrul sol vulcanic arabil, producând tomate și vinuri. „Turismul de masă a luat avânt cu adevărat în anii 1990 și atunci au început să se vadă schimbările”, a spus el.

Santorini nu este singurul loc unde localnicii sunt deranjați de către turismul în masă. Anul trecut au fost organizate proteste la adresa firmelor care ocupau plajele cu șezlonguri și umbrele, iar guvernul central a fost din ce în ce mai mult tras la răspundere.

Organizațiile care luptă pentru conservarea naturii susțin că insulele se află într-un punct de cotitură, iar sistemele ecologice pot fi afectate și distruse de dezvoltarea în masă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:38 - Turistă izbită de o sanie pe pârtia din Buşteni. Victima, rănită la coloană, a fost preluată de un elicopter (VIDEO)
19:16 - Nicușor Dan, în dezacord cu Antonescu, Bolojan şi Kelemen: Mai important decât urgentarea prezidențialelor e să lămurim de ce au fost anulate alegerile. Dacă nu apar elemente noi, Georgescu are șanse la CEDO
18:51 - David Popovici, criticat de un profesor de economie pentru că și-a cumpărat o mașină de 150.000 de euro: „Mulți ca el au ajuns pe drumuri în final. De aia e importantă educația economică”
18:31 - Mangalia: Bărbat de 64 de ani, mort după o bătaie la clubul pensionarilor
18:12 - Paleologu: „Ar fi culmea ca Marcel Ciolacu să candideze din nou la prezidențiale” / Ce spune profesorul despre „scenariul catastrofal, care arată că partidele persistă în prostia lor” (VIDEO)
17:47 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț”, am fi ajuns la 11-12% deficit bugetar, ceea ce ar fi însemnat pentru România intrarea în incapacitate de plată
17:28 - Lasconi: Crin Antonescu e o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii / Celor din PSD și PNL le e frică de democrație, sunt depășiți complet de guvernare și sunt rupți de realitate, de nevoile cetățenilor
17:08 - Iași: 18 copii internaţi cu răni din cauza petardelor. Unora li s-au amputat degetele sau chiar palma
16:50 - Caz revoltător în Cluj-Napoca: Trei copii au tâlhărit o femeie de 71 de ani, aflată în scaun cu rotile
16:21 - Criza din Austria: Cine îl înlocuiește pe Karl Nehammer la conducerea Partidului Popular / Noul cancelar ar putea fi Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății, de extremă dreaptă