Planta care face prăpăd din cauza caniculei. Afectează grav căile respiratorii

Planta care face prăpăd din cauza caniculei. Afectează grav căile respiratorii
Sursă foto: captură YT

Vara aceasta, ambrozia a fost un adevărat coșmar pentru românii alergici. Din cauza secetei, sezonul ambroziei va fi prelungit până în octombrie.

Ce se întâmplă cu cei care lasă plantele să crească pe terenuri

Deși în lege se specifică faptul că persoanele care lasă plantele de ambrozie să crească în voie pe terenuri sunt amendate, în realitate nu îi verifică nimeni. Ambrozia crește în principiu în zonele de câmpie, pe marginea drumurilor sau pe terenurile neîngrijite. Din aceste locuri, polenul poate fi purtat de vânt până la trei kilometri, potrivit observatornews.ro. 

„Noi, în zona colinară, n-am prea avut ambrozie, dar schimbările climatice, probabil, sau fenomenul de încălzire globală a dus la dezvoltarea acestei plante. Granulele acestea de polen, produse de plantă, stau în suspensie şi câte două, trei săptămâni şi e cel mai fin polen pe care-l poate produce natura”, spune Claudiu Fiu, activist de mediu.

Polenul poate afecta căile respiratorii

Polenul din ambrozie poate afecta căile respiratorii. „Am fost şi sunt alergic la ambrozie şi mă feresc de perioada de influorescenţă, stau cât mai departe de planta respectivă”, mai spune Claudiu Fiu, activist de mediu.

Alergia la ambrozie este cunoscută popular ca  febra vântului, iar medicii alergologi atrag atenția că alergia poate fi confundată cu o răceală pentru că unele simptome sunt asemănătoare.

„Pacienţii sunt suferinzi pentru că le curge nasul, strănută de mai multe ori, se trezesc cu nasul înfundat, ochii curg, sunt roşii, mănâncă nasul, ochii. E foarte afectată calitatea vieţii lor în perioada aceasta de polenizare. Pacienţii pot dezvolta şi simptomatologie de astm bronşic datorită agresivităţii polenului de ambrozie şi artemisie, pacienţii tuşesc. E o tuse seacă, supărătoare”, a declarat Simona Coleaşă, medic alergolog.

Antialergicele pot reduce sensibilitatea la ambrozie

Imunoterapia sau vaccinurile antialergice, spun specialiştii, pot reduce sensibilitatea la polenul de ambrozie pe termen mai lung, dar există şi alte tratamente care pot ţine alergiile sub control.

„Să aibă un antialergic la îndemână mai ales cei care deja sunt sensibilizaţi, au trecut printr-o testare şi ştiu că sunt alergici la acest polen. Există spray-uri cu administrare intranazală. Picături cu antihistaminic”, mai spune Simona Coleaşă, medic alergolog.

În ultimii ani, toți mai mulți oameni au ajuns la medic din cauza alergiei, iar copiii sunt cei mai expuși simptomelor severe de alergie. „De la an la an sunt mai frecvente cazurile cu alergie la ambrozie. Apare şi la copii, şi la adulţi. În ultimul timp, sunt cazuri din ce în ce mai frecvente la copii, inclusiv la bebeluşi”, a declarat Simona Ţîrcă, medic alergolog.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori