Ungureanu (USR): „E absolut abominabil că medicii încă iau mită de la pacienți. Doctorii și Facultățile de Medicină trebuie să-și curețe propria breaslă” / Critici pentru ministrul Rafila (VIDEO)

Ungureanu (USR): „E absolut abominabil că medicii încă iau mită de la pacienți. Doctorii și Facultățile de Medicină trebuie să-și curețe propria breaslă” / Critici pentru ministrul Rafila (VIDEO)
Foto: Emanuel Ungureanu / Facebook

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a avut o reacție extrem de dură în scandalul medicilor din Timișoara care ar fi luat mită de la pacienții bolnavi de cancer. Ungureanu a insistat că medicii și Facultățile de Medicină trebuie să depună eforturi pentru a-și curăța propria breaslă de această apucătură. El l-a criticat și pe Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.

Ungureanu: Nu e scuză pe care s-o poată invoca un medic când ia bani sau bunuri de la un pacient

„Se ia încă mită multă în sistemul sanitar și pentru că el e foarte dezorganizat în zona de oncologie. Vă aduc aminte că dl Rafila nu a pus în aplicate Planul Național de Combatere a Cancerului și atunci pacienții se înghesuie în câteva spitale din țară și acolo unde e înghesuială, pentru un pumn de viață ordonarea se face cu plicul. Se știe de foarte, foarte mulți ani.

Deci unul din vinovații principali pentru aceste fapte absolut îngrozitoare care afectează pacienții e ministrul Sănătății, care favorizează într-un fel această dinamică îngrozitoare pentru pacienți, care nu au aproape de casă suficiente centre de îngrijire, așa încât cozile se fac la anumiți medici și, când cozile sunt mari, ordonarea se face prin șpagă.

Nu e scuză pe care s-o poată invoca un medic când ia bani sau bunuri de la un pacient. E absolut abominabil și felicit DGA că-și face treaba și în mod exemplar mai extrag din siatem. Din păcate, doar temporar și aici e vina judecătorilor care acceptă ca un șpăgar să se mute” de la un spital la altul, a declarat deputatul USR.

Ungureanu: Medicii trebuie să-și igienizeze propria breaslă

Ungureanu a vorbit apoi despre rolul medicilor și a Facultăților de Medicină în procesul de curățare a sistemului sanitar de acest cancer al șpăgii.

„Trebuie să existe și o igienizare interioară din partea medicilor. Nu presa, nu politcienii sau justiția ar trebui să facă curățenie în interiorul acestei bresle. Sunt medici care nu iau șpagă, soția mea e medic și nu ia șpagă, marea majoritate a medicilor nu iau șpagă.

Sunt medici care încep să se delimiteze de practicile bolnave ale colegilor. (…) Medicii ar trebui să protesteze împotriva acestor practici. (…)

Cred că doar din interior se poate curăța această breaslă. Din păcate, mulți dintre medicii șpăgari sunt și politiceni sau au conexiuni cu politica. Universitățile de Medicină, care ar trebui să fie mult mai active în mesajul public, nu educă suficient de bine studenții și nu transmit suficient de clar aceste masaje că orice fel de bun sau ban primit de medic suplimentar pe lângă salariu e mită. Ei încep cu nuanțări, cu ”stați puțin că nu s-a condiținat”, că ”s-a luat după”, că ”s-a luat cu acordul pacientului”, că ”s-a luat cadou”. Aceste nuanțări, de fapt, justifică un act absolut adios, acela de a condiționa pacientul”, a mai declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)