Scenarii elaborate de Transelectrica. România, obligată să importe energie electrică în fiecare lună din iarna

Scenarii elaborate de Transelectrica. România, obligată să importe energie electrică în fiecare lună din iarna
Sursa foto: Flickr.com

România nu își va putea asigura consumul de energie electrică din producția internă niciuna dintre dintre lunile din această iarnă, potrivit scenariilor elaborate de Transelectrica în programul de iarnă.

Scenarii elaborate de Transelectrica

Mai exact, Transelectrica a rulat atât un scenariu unei ierni normale, dar și pe cel mai pesimist al unei ierni mai aspre, iar în ambele țara noastră va importa energie electrică atât cumulat, în cele cinci luni analizate (noiembrie-martie), cât și în fiecare lună.

Producția prognozată de energie electrică în cele cinci luni va fi de 23,8 TWh de energie electrică, corespunzătoare unei puteri medii de 6.582 MW. În scenariul unei ierni normale, consumul național de energie electrică pentru toate cele cinci luni este estimat la 24,67 TWh de energie electrică, ceea ce înseamnă, pentru toaată perioada, că este nevoie de un import total de 816 GWh de energie electrică. În scenariul pesimist, consumul întregii perioade ar putea crește la 25,6 TWh, deci țara va avea nevoie de importuri de aproape 1,8 TWh pentru a trece iarna, scrie Economica.

Potrivit scenariului pesimist, cele mai mari importuri ar putea fi necesare în luna decembrie, când sistemul ar putea fi pe deficit cu 636 GWh de energie electrică, deci, în medie, ar fi nevoie de importuri la o putere de 855 MW.

Sursele de energie electrică

Centralele pe cărbune au un aport destul de limitat, mai ales în comparație cu nivelurile istorice din trecut. Din prognoza totală de 23,85 TWh estimată pe cinci luni, centralele pe cărbune ar urma să producă 2,9 TWh, corespunzătoare unei puteri medii de puțin peste 800 MW, adică nici trei grupuri dintre „clasicele” de 330 MW din centralele din Oltenia.

Conform sursei citate, primele trei surse vor fi centralele pe gaze, inclusiv cele care vor produce energie termică pentru orașe, cu 6,05 TWh, urmate de hidrocentrale, cu 6 TWh, și de centrala nucleară, cu 4,53 TWh. Producția parcurilor eoliene în cele cinci luni este estimată la 3,6 TWh de energie electrică, apoi vine cărbunele, și, la final fotovoltaicele (unde intră și parcurile mari, și instalațiile prosumatorilor), cu 550 GWh.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi