Boala care face ravagii în Belgia. Virusul transmis de un ţânţar afectează oile, dar şi bovinele, caprele sau alte rumegătoare

Boala care face ravagii în Belgia. Virusul transmis de un ţânţar afectează oile, dar şi bovinele, caprele sau alte rumegătoare
Sursa foto: Freepik

Febra catarală ovină face ravagii în Belgia. Aproape 1.200 de ferme sunt afectate de această boală virală cunoscută sub numele de „limba albastră”, de trei ori mai multe decât în urmă cu trei săptămâni, potrivit cifrelor comunicate, marţi, de Agenţia federală pentru siguranţă alimentară (Afsca), relatează AFP, citată de Agerpres.

Cum este transmisă boala la animale

Boala este transmisă de un ţânţar și afectează oile, dar şi bovinele, caprele sau alte rumegătoare, cum ar fi, alpaca (cinci cazuri au fost înregistrate în Belgia).

„Condiţiile meteorologice sunt favorabile dezvoltării acestei specii de ţânţar. În consecinţă, numărul fermelor infectate riscă probabil să crească în zilele următoare”, a precizat Afsca.

O situaţie observată şi în ţările vecine: în Franţa, Germania sau Ţările de Jos, prima ţară europeană în care a fost depistat noul serotip 3 al acestui virus în septembrie 2023.

Până pe 26 august, în Belgia, circa 600 de ferme de bovine au fost afectate de acest virus, la fel de multe ca la ovine, potrivit Afsca, care a raportat o cifră totală de 1.192 de ferme afectate.

Ce simptome au animalele infectate cu această boală virală

Printre simptome, se numără febra, probleme respiratorii, apariţia unor leziuni în cavitatea bucală sau chiar afectarea gestaţiei şi uneori prin moartea animalelor. Detectarea sa nu duce la sacrificarea animalelor, spre deosebire de gripa aviară sau febra aftoasă la rumegătoare.

Din fericire, virusul nu prezintă niciun risc pentru oameni.

O responsabilă a unei ferme de oi pentru lapte din regiunea Namur (centru) din Belgia a spus că se teme de „o catastrofă” pentru activitatea sa.

„Pe 8 august, animalele au început să se îmbolnăvească una dupa alta, să saliveze, să slăbească, să şchiopăteze, drept urmare nu mai mâncau şi nu mai dădeau lapte”, a spus Muriel Havenne. „Şi cine spune mai mult lapte, spune mai multă brânză şi mai mulţi bani”, a spus ea.

Din fericire, pentru această boală există un vaccin. Rumegătoarele pot fi vaccinate ca măsură preventivă împotriva virusului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)