Care sunt șansele de contaminare cu mpox prin picăturile respiratorii. Anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății

Care sunt șansele de contaminare cu mpox prin picăturile respiratorii. Anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății
Sursa foto: Hepta

Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat marți că maladia mpox se poate transmite prin picăturile respiratorii, însă această cale de transmitere este „minoră”.

Cum se transmite mpox de la o persoană la alta

În principal, virusul mpox se transmite prin „contact apropiat” de la o persoană la alta. OMS a explicat că acest tip de contact înseamnă „acel contact de tip piele pe piele (atingere sau relaţii sexuale, de exemplu), contactul gură la gură şi contactul gură pe piele (sărut)”, potrivit Știrile ProTv. 

„Şi, de asemenea, faptul de a se afla în faţa cuiva (vorbire sau respiraţie în proximitate şi, astfel, de a fi în contact cu particulele respiratorii infecţioase)”, a precizat OMS.

„Dacă vorbiţi cu cineva de aproape, dacă expiraţi asupra lui, dacă sunteţi apropiat fizic de el, este posibil ca picăturile, dacă aveţi leziuni, să se răspândească la altcineva”, a declarat o purtătoare de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Geneva.

„Însă este vorba despre o sursă minoră” de transmitere, a insistat ea. În orice caz, „studii suplimentare sunt necesare pentru a înţelege pe deplin dinamica de transmitere” a virusului.

Virusul se poate transmite și prin haine

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, virusul poate rămâne și pe hainele, lenjeria, obiectele și suprafețele pe care le-a atins o persoană infectată. Astfel, o persoană care ar atinge aceste lucruri ar putea să fie infectată dacă are tăieturi sau leziuni pe piele, ori dacă își atinge ochii, nasul sau gura înainte să se spele pe mâini.

De aceea, OMS recomandă curățarea și dezinfectarea suprafețelor și a obiectelor, precum şi spălarea mâinilor după atingerea suprafeţelor sau a obiectelor potenţial contaminate. Margaret Harris a reamintit că purtarea măştii sanitare este recomandată angajaţilor din sectorul sănătăţii şi persoanelor aflate în contact cu o persoană bolnavă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)