Valurile de căldură au fost deosebit de precoce, debutând la începutul lunii iunie, și vizează și începutul lui septembrie, a declarat președintele Universității Ecologice, duminică, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.
„Trăim din plin dereglarea climatică. Într-adevăr vara anului 2024 se caracterizează în România prin persistența temperaturilor deosebit de ridicate, amploarea lor geografică, afectând practic întreg teritoriul țării, raritatea pauzelor cu ploi și mai răcoroase, valurile de căldură deosebit de precoce, care au apărut încă de la începutul lui iunie, și tardivitatea acestora, care, iată, se prelungesc până la sfârșitul lui august și vizează și începutul lui septembrie”, a declarat Mircea Duțu.
„Cea mai ridicată temperatură din această lună s-a înregistrat la Zimnicea, la 14 august, și a fost de 41,1 grade Celsius. Să mai reținem și frecvența deosebită a nopților tropicale, atunci când temperaturile nu scad sub pragul de 20 de grade Celsius. Ele se produc mai ales în marile orașe și la periferia lor, în special din cauza insulelor de căldură urbană, unde mercurul din termometre nu coboară decât în caz de vânturi puternice ori de ploi mai consistente”, a adăugat președintele Universității Ecologice
„Efectele negative sunt îngrijorătoare și în privința sănătății. Statistici recente ne arată că în 2023, în Europa, nu mai puțin de 47.000 de persoane au decedat din cauza căldurii, al doilea an cu gravitate în această privință, după 2022, când s-au înregistrat 60.000 de asemenea cazuri. Ratele cele mai ridicate se înregistrează în sudul Europei, în special în Grecia”, a mai spus Mircea Duțu.