Reuters: Recolta de porumb din UE va fi mai mică din cauză că seceta și valurile de căldură au devastat culturile din România, unde producția ar putea să scadă cu 30%

Reuters: Recolta de porumb din UE va fi mai mică din cauză că seceta și valurile de căldură au devastat culturile din România, unde producția ar putea să scadă cu 30%
Image by Abdulhakeem Samae from Pixabay

Uniunea Europeană ar urma să aibă o recoltă de porumb mai mic în acest an, în condițiile în care seceta și valurile de căldură au devastat culturile din România și au contrabalansat impulsul oferit de ploile din vestul continentului, relatează Reuters preluată de xm.com.

Recoltă de porumb mai mică în UE

O producție mai mică ar putea face UE, un importator net de porumb, să depindă mai mult de aprovizionarea din străinătate, mai ales în contextul în care se estimează că blocul comunitar va recolta cantități mai mici de grâu și de orz, care pot fi folosite ca nutreț pentru animale, precum porumbul.

Experții din zona de prognoză și-au redus drastic estimările pentru viitoarea recoltă de porumb din UE, aflată în prezent la 60-61 de milioane de tone metrice, spre deosebire de cea de aproximativ 63 de milioane din 2023, dar totuși cu mult superioară celei din 2022, de 53 de milioane, când seceta s-a extins în toată Europa.

„Situația din Europa de Est este foarte grea, ca acum doi ani. Europa de Vest este în regulă, iar acest lucru salvează situația comparativ cu 2022”, a declarat Maxence Devillers, analist Argus.

Seceta a afectat culturile de porumb din România

Reuters spune că România, care anterior concura cu Franța pentru statutul de cel mai mare producător de porumb din UE, a fost marcată de o căldură și o secetă necruțătoare, care au afectat și culturile de porumb din Ucraina și Rusia.

Unii analiști estimează că producția din România va scădea cu aproximativ 30%, la aproape 11 milioane, comparativ cu cea de anul trecut. Argus plasează prognoza la 7,5 milioane, în timp ce firma locală AgroBrane vorbește despre 7,7 milioane.

„Este o provocare să crești porumb într-un cuptor”, a declarat Gabriel Razi de la AgroBrane, care spune că aceste culturi s-au confruntat cu temperaturi de 40 de grade Celsius în timpul polenizării din iulie.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`