Se schimbă anotimpurile, în România? Climatologul Roxana Bojariu a anunțat cum va fi vremea în lunile următoare (VIDEO)

Se schimbă anotimpurile, în România? Climatologul Roxana Bojariu a anunțat cum va fi vremea în lunile următoare (VIDEO)
Foto: Freepik

Vom avea o lună septembrie cu temperaturi foarte ridicate, climatologii spun că e posibil să fie cea mai caldă lună septembrie din istorie.

Climatologul Roxana Bojariu a avut o intervenție în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV, unde a spus cum va fi vremea în lunile următoare.

Roxana Bojariu a fost întrebată la ce să ne așteptăm pentru luna septembrie.

„Din păcate, luna septembrie începe pe acest fond de secetă în România”

Bojariu a subliniat faptul că  România a fost grav afectată de secetă și că aceasta va continua și în septembrie.

“Ne putem aștepta, în orice caz, la recorduri și în lunile ce urmează, inclusiv în septembrie.

Este greu de spus de pe acum dacă septembrie va fi și ea una dintre cele mai calde luni din înregistrări, fie în România, fie la nivel global, probabil că va fi undeva în clasament. Asta e sigur, pentru că observăm cum avem din ce în ce mai multe recorduri pe fondul acesta al încălzirii globale, dar e dificil de spus, încă de pe acum, pe ce loc se va situa.

Din păcate, luna septembrie începe pe acest fond de secetă în România și în multe zone din sudul Europei, mai ales din sudul Europei. În România, în special, avem secetă, de la moderată până la extremă, în cele mai multe regiuni, excepție făcând doar anumite zone din Transilvania și problema este că sfârșim anul agricol la sfârșitul lui august cu seceta aceasta extinsă și începe un an nou agricol, în septembrie, cu secetă. Evident că ne putem aștepta în celelalte luni de toamnă la precipitații care să îmbunătățească situația rezervei de apă din sol, dar, climatic vorbind, luna septembrie este prin natura ei una săracă în precipitații față de celelalte ale anului ori, pe acest fond în care climatic vorbind, cad mai puține precipitații și pornim cu o secetă, e clar că nu septembrie va fi luna care să ne aducă acele cantități de apă în sol, care să favorizeze un an agricol mai bun anul viitor. Dar mai sunt și celelalte luni de toamnă și să sperăm că vom avea, totuși, și această refacere, cel puțin în regiuni cât mai extinse pentru rezerva de apă din sol”.

Se schimbă anotimpurile în România?

Climatologul a fost întrebat și dacă este posibil ca anotimpurile să se schimbe, în România.

“Da, se schimbă, nu neapărat numărul de anotimpuri, dar se schimbă caracteristicile lor. Dacă le comparăm cu caracteristicile acelorași anotimpuri, acum mai multe decenii în urmă, și într-adevăr chiar în arhive, obiectiv vorbind, vedem cum luna septembrie începe să capete caracteristici de lună de vară, se prelungește, practice, vara înspre toamnă și sunt chiar valuri de căldură în septembrie.

Avem deja înregistrate, ba chiar anul trecut am avut temperaturi peste pragul de caniculă în a doua parte a lunii octombrie. E adevărat, a fost o situație excepțională, dar vedem cum aceste situații excepționale încep să fie din ce în ce mai frecvente și împing, oarecum, lucrurile spre o nouă normalitate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi