Ungaria vrea să îi trimită „gratuit” la Bruxelles pe solicitanții de azil. Guvernul Viktor Orban a prezentat planul ca răspuns la amenda istorică pe care a primit-o de la CJUE

Ungaria vrea să îi trimită „gratuit” la Bruxelles pe solicitanții de azil. Guvernul Viktor Orban a prezentat planul ca răspuns la amenda istorică pe care a primit-o de la CJUE
Viktor Orban, premier al Ungariei și lider al partidului Fidesz. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jaroslav Nov

Guvernul Ungariei a anunțat că este pregătit să ofere oricărui migrant care încearcă să intre în țară un bilet dus către Bruxelles în cazul în care Curtea de Justiție a UE forțează Budapesta să adopte o politică „fără detenție” în ceea ce îi privește pe refugiați, relatează Politico.

Guvernul Viktor Orban vrea să îi trimită „gratuit” la Bruxelles pe solicitanții de azil

Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyas, ministrul însărcinat cu cabinetul premierului Viktor Orban.

„După procedura de azil, le vom oferi tuturor migranților de la frontiera ungară ocazia de a fi transportați la Bruxelles în mod voluntar și gratuit”, a declarat Gergely Gulyas. „Dacă Bruxelles-ul vrea migranți, îi poate avea”, a adăugat oficialul.

Gulyas spune că solicitanții de azil „pot negocia apoi cu Comisia Europeană în ceea ce îi privește”.

Amendă istorică pentru Ungaria din partea CJUE

Ministrul a prezentat ideea ca răspuns la amenda de 200 de milioane de euro pe care a dictat-o Curtea de Justiție a UE în iunie, când instanța a stabilit că Budapesta ignoră legislația europeană privind azilul, precum și o decizie anterioară în această privință.

Cu Viktor Orban și Fidesz la putere, Ungaria a adoptat o linie dură în ceea ce îi privește pe solicitanții de azil care intră în țară.

Instanța din Luxemburg stabilea în 2020 că Budapesta nu s-a conformat cu regulile UE în ceea ce privește tratamentul migranților, prin „reținerea ilegală” a solicitanților de azil și deportarea lor înainte ca aceștia să poată contesta deciziile de respingere a cererilor.

CJUE i-a ordonat Ungariei să își schimbe politicile, însă guvernul Viktor Orban a ignorat directiva, o atitudine pe care instanța a condamnat-o în iunie ca fiind „o încălcare excepțional de gravă și fără precedent a legislației UE”.

Pe lângă amenda de 200 de milioane de dolari, Ungaria trebuie să achite câte 1 milion de euro pentru fiecare zi în care nu se conformează cu decizia CJUE. În prezent, Budapesta examinează situația pentru a vedea dacă poate acoperi o parte din costuri dând Comisia Europeană în judecată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:59 - Un bărbat şi o femeie din Ilfov, cercetaţi după ce ar fi incendiat o locuinţă şi ar fi furat banii din imobil
11:54 - Demi Moore spune că după ce a primit 12,5 milioane de dolari pentru filmul „Striptease” a fost atacată pentru că ar fi câștigat la fel ca bărbații actori
11:48 - Radu Drăgușin, criticat de presa din Anglia după neatenția de la golul primit de Tottenham: „Părea ruginit”
11:36 - Un avion al companiei Delta Airlines s-a depresurizat. „Mi-am atins urechea şi am văzut sânge țâșnind”
11:23 - PSD decide luni dacă susține amendamentul care i-ar permite lui Iohannis să candideze la parlamentare. Mihai Tudose: I-a dat serviciu lui Ciucă de câteva ori și Ciucă îi întoarce acum favoarea (VIDEO)
11:09 - Nintendo dă în judecată o firmă de jocuri video pentru jocul Palworld supranumit „Pokemon cu arme”
11:05 - Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Nicușor Dan: „Vom crea o conectare intituțională între Primăria Generală și Guvernul României” (VIDEO)
11:03 - Un elev de 10 ani de la școala japoneză din China a murit după ce a fost înjunghiat
10:59 - Nicușor Dan, despre planșeul Unirii: Anticipăm că nu va fi nevoie de blocarea traficului prin pasaj / Pasajul Lujerului, Pasajul Obor și podul de pe București-Ploiești sunt mai rele / Inadvertență în documentația depusă de PS4 (VIDEO)
10:46 - 7 judeţe intră sub cod galben de ploi până la ora 21. Zonele vizate de averse însemnate cantitativ