Laptele de bivoliță, mai sănătos decât cel de vacă. Cu cât se vinde un litru

Laptele de bivoliță, mai sănătos decât cel de vacă. Cu cât se vinde un litru
Foto: Pixabay

Consumatorii au început să caute mai mult laptele de bivoliță decât cel de vaci, având cu 50% mai mult calciu.

Laptele de bivoliță, mai sănătos decât cel de vacă

Mai mult, nutriționiștii au transmis că acest produs conține o cantitate mare de proteine.

În urmă cu 30 de ani, bivolii erau foarte prezenți în gospodăriile din mai multe zone ale țării, însă acum au ajuns să fie pe cale de dispariție. Spre exemplu, în localitatea Suciu de Jos, judeţul Maramureş, numărul acestor animale a scăzut de la 600 la 60. Doar câteva familii din localitate se mai ocupă de creșterea lor. Un localnic a mărturisit că îngrijește bivolii de drag, însă mulți fermieri au ales să crească vaci pentru că este mai rentabil, scrie Observatornews, citat de Cancan.

Cu cât se vinde un litru de lapte de bivoliță

Unul dintre motivele pentru care creșterea vacilor este mai rentabilă decât cea a bivolilor îl constituie cantitatea de lapte pe care îl dau. O bivoliță dă maximum 10 litri, față de o vacă care dă până la 25 de litri.

Totodată, subvenția de la stat e mai mică.

„E rentabil, după pensia mică, mai adunăm ceva, cât de cât. Cât costă un litru de lapte? 4,50 la stat. La abonaţi 5,6 lei.”, a spus Anuca Nechita, localnică.

Pe de altă parte, în piețe și în magazine, produsele din lapte de bivoliță, precum mozzarela, smântână sau urdă, sunt rare, dar foarte cerute.

Un kilogram de mozarella din lapte de bivoliță costă 80 de lei, iar aceeași cantitate de urdă, burduf sau telemea este 60 de lei. Totodată, cei care își doresc un litru de lapte trebuie să scoată din buzunar 15 lei, iar pentru unul de smântână 50 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)