USR cere premierului Ciolacu să „repare” de urgență softul de recalculare a pensiilor și să corecteze aberațiile din lege sesizate de USR

USR cere premierului Ciolacu să „repare” de urgență softul de recalculare a pensiilor și să corecteze aberațiile din lege sesizate de USR
Deputatul USR Cristian Seidler. Sursa foto: usr.ro

Marcel Ciolacu, premier și președintele partidului care își făcea campanie spunând oamenilor că trebuie să voteze PSD dacă vor să le crească pensiile, să-și asume dezastrul recalculării și să spună adevărul pensionarilor. Inclusiv celor circa 720.000 de pensionari care au lucrat zeci de ani în condiții grele de muncă și care primesc zilele acestea decizii de recalculare cu pensii mai mici și cu 2.500-3.000 de lei. USR îi cere premierului Ciolacu să „repare” softul de recalculare a pensiilor, care tot dă rateuri în dezavantajul pensionarilor și să corecteze aberațiile din legea pensiilor sesizate de USR încă de anul trecut.

„Premierul care se visează președinte cere ca pensionarii să fie informați că pensia lor, dacă nu crește, măcar nu se diminuează. Ar trebui să primească în aceeași informare scrisă și cât a fost inflația de când e el premier. Pentru că, dacă valoarea pensiei rămâne aceeași și prețurile cresc în același ritm, puterea de cumpărare scade. Iar dacă tot se pune să trimită scrisori pensionarilor, ar trebui să le trimită mai bine buletinul de calcul al noii pensii, ca să nu îi pună pe drumuri la Casa de pensii întrebând de unde au apărut noile cifre, fie ele corecte sau greșite. Dar nu grija pensionarilor o are premierul, ci grija voturilor lor, atât”, declară deputatul USR Cristian Seidler, vicepreședinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților.

Incompetența coaliției PSD-PNL, care a adoptat o lege a pensiilor cu probleme, ignorând total propunerile opoziției, face ca sute de mii de pensionari să fie împinși, zilele acestea, pe culmile disperării. Unii dintre cei care au primit deciziile de recalculare nu înțeleg ce scrie în ele și caută cu disperare lămuriri la Casele de pensii, ceea ce se traduce în cozi și timp pierdut. Alții văd în decizii cum nu le sunt luați în considerare toții anii în care au contribuit și softul de recalculare le-a „pierdut pe drum” punctele de stabilitate. Cei mai afectați sunt însă cei care au lucrat zeci de ani în grupe de muncă, în minerit, industria nucleară, industria siderurgică, industria petrolieră sau CFR, cărora nu li se mai iau în considerare condițiile de muncă, deși au contribuit suplimentar față de ceilalți angajați.

În total, avem aproape 720.000 de pensionari cărora le-a rezultat, în urma recalculării, pensii mai mici decât cele pe care le primesc. Chiar dacă nu li se taie acum din pensie, ei nu vor mai primi vreun ban în plus până când pensia recalculată și indexată anual nu va depăși pensia în plată. Ceea ce se poate întâmpla, în funcție de caz, și peste 4-5-6 ani, timp în care respectivii pensionari vor deveni tot mai săraci.

Să luăm exemplul concret, prezentat de presă, al pensionarului care, după ce a lucrat toată viața ca mecanic de locomotivă, s-a trezit acum că de la 7.289 de lei îi scade pensia la 4.820 de lei.

Să presupunem că la fiecare început de an ar fi o indexare de 7% a pensiei (în funcție de inflație și de câștigul salarial mediu brut pe economie), indexare care se aplică însă, atenție, pensiei recalculate, nu pensiei în plată:
– la 1 ianuarie 2025: pensie recalculată indexată – 5.157 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei
– la 1 ianuarie 2026: pensie recalculată indexată – 5.518 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei
– la 1 ianuarie 2027: pensie recalculată indexată – 5.904 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei
– la 1 ianuarie 2028: pensie recalculată indexată – 6.317 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei
– la 1 ianuarie 2029: pensie recalculată indexată – 6.759 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei
– la 1 ianuarie 2030: pensie recalculată indexată – 7.232 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei
– la 1 ianuarie 2031: pensie recalculată indexată – 7.738 lei, pensionarul va primi pensia majorată – 7.738 lei.

În concluzie, domnul Vasile va mai primi efectiv ceva în plus la pensie – 449 lei – de abia în 2031. În tot intervalul septembrie 2024 – ianuarie 2031, puterea lui de cumpărare va fi însă puternic erodată, ceea ce înseamnă că va putea cumpăra din ce în ce mai puține lucruri cu pensia pe care o primește.

Domnule premier Ciolacu, nu vă mai bateți joc de sute de mii de pensionari! Adoptați de urgență proiectul USR care modifică noua lege a pensiilor în sensul recunoașterii condițiilor deosebite și speciale de muncă pentru angajații ale căror condiții de muncă nu au fost normalizate. Proiectul USR a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, dar nici măcar nu a fost dezbătut în comisiile din Senat.

Material susținut de USR

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)