Partidul de guvernământ din Georgia vrea să scoată opoziția în afara legii

Partidul de guvernământ din Georgia vrea să scoată opoziția în afara legii
Foto: Pixabay

Formațiunea Visul Georgian, partidul de guvernământ din Georgia, a promis că va scoate în afara legii Mișcarea Națională Unită (ENM), dacă va câștiga alegerile parlamentare din octombrie, relatează Politico.

Visul Georgian vrea să scoată ENM în afara legii

ENM a fost fondată și condusă ani de zile de Mihail Saakașvili, fost președinte al Georgiei, care a stat ani de zile în spatele gratiilor în baza unor acuzații de abuz de putere și a cărui stare de sănătate se deteriorase atât de mult la închisoare încât organizațiile pentru drepturile omului au ajuns să ceară eliberarea sa din motive medicale.

Visul Georgian acuză ENM pentru războiul ruso-georgian din 2008 și susține că formațiunea de opoziție vrea să deschidă „un al doilea front” în conflictul din Ucraina.

„După obținerea unei majorități constituționale, vom iniția un proces legal care va conduce la declararea ca neconstituțională a Mișcării Naționale Unite și a tuturor partidelor sale satelit sau succesoare”, se arată în comunicatul emis de Visul Georgian.

S-ar putea adresa curții constituționale și fără o majoritate

Partidul de guvernământ încearcă să îi convingă pe alegători că trebuie să își păstreze majoritatea constituțională pentru a-și îndeplini promisiunile.

Totuși, chiar și fără această majoritate, Visul Georgian se poate adresa curții constituționale pentru a scoate în afara legii un partid care „are ca scop să răstoarne sau să schimbe prin forță ordinea constituțională a Georgiei, să încalce independența și integritatea teritorială ale țării sau să facă propagandă pentru război ori violență”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`