Noi date Eurostat: România are iar cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană

Noi date Eurostat: România are iar cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană
Sursa foto simbol: Pixabay

România a avut și în luna iulie cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, arată cele mai recente date publicate de Eurostat.

România, campioană în UE. La inflație

Rata anuală a inflaţiei în UE a crescut în iulie la 2,8%, de la 2,6% cât era în luna precedentă.

Datele Eurostat mai arată că în iulie cele mai mici rate au fost în Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) şi Danemarca (1%), iar cele mai mari în România (5,8%), Belgia (5,4%) şi Ungaria (4,1%).

Comparativ cu iunie, în iulie a scăzut inflația în 9 state, a rămas stabilă în 4 și a crescut în 14, inclusiv în România.

În Zona Euro, inflația a crescut de la 2,5% în iunie la 2,6% în iulie.

Datele INS privind inflația

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), după mai multe luni de scădere, inflația în România a început iar să crească. Dacă în iunie a fost de 4,94%, în iulie a ajuns la 5,42%.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%, iar serviciile au înregistrat un plus de 8,52%.

Iar specialiștii se așteaptă la noi scumpiri luna aceasta.

Prognoza BNR privind inflația

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 4,9% la 4%, prognoza de inflaţie pentru finalul anului. Pentru sfârșitul lui 2025, BNR anticipează o inflație de 3,4%.

„Incertitudini și riscuri mari decurg din conduita politicii fiscale și a celei de venituri, având în vedere, pe de o parte, execuția bugetară din primele șase luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public și impactul integral al noii legi a pensiilor, iar, pe de altă parte, măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate în perspectivă în scopul continuării consolidării bugetare, în contextul planului fiscal-structural pe termen mediu prezumat a fi transmis CE în toamna acestui an. O sursă de incertitudini și riscuri însemnate rămân, de asemenea, condițiile de pe piața muncii și dinamica salariilor din economie. Totodată, incertitudini semnificative sunt asociate evoluției prețurilor energiei și alimentelor, pe fondul modificărilor legislative și al secetei prelungite din acest an, precum și traiectoriei viitoare a cotației țițeiului, în contextul tensiunilor geopolitice”, a explicat, totuși, BNR, într-un comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`