Un tânăr de 22 de ani a făcut o descoperire istorică cu ajutorul unui detector de metale. Ce a găsit: „Le-a îngropat pentru a le ascunde”

Un tânăr de 22 de ani a făcut o descoperire istorică cu ajutorul unui detector de metale. Ce a găsit: „Le-a îngropat pentru a le ascunde”
Sursa foto: Captură YT

Un tânăr de 22 de ani a găsit șapte brățări de argint care datează din epoca vikingă. Bijuteriile descoperite demonstrează legătura dintre scandinavi și restul lumii Evului Mediu Timpuri. Tânărul a făcut descoperirea istorică în vestul Danemarcei, cu ajutorul unui detector de metale, scrie Agerpres.

Descoperire istorică în Danemarca

„Este pentru prima oară când descoperim o comoară de acest tip atât de aproape de Aarhus, este atât excepţională cât şi foarte interesantă”, a declarat pentru AFP Kasper Andersen, istoric la muzeul Moesgaard.

Bijuteriile datează din secolul IX și erau folosite atât ca podoabe, cât și ca monedă de schimb.

„Acest lucru ne permite să înţelegem mai bine modul în care vikingii din această parte a Scandinaviei acţionau într-o lume globală, din Asia occidentală până la Atlanticul de Nord”, a declarat istoricul.

Kasper Andersen a explicat că una dintre brățările descoperite, în spirală, este o piesă de inspirație rusă sau ucrainenă. Celelalte obiecte au fost găsite în Irlanda.

„Cunoşteam aceste tipuri de brăţări, dar în acest caz, acestea sunt exemplare foarte vechi, care leagă Scandinavia şi în special Aarhus de Est şi de Vest”, a mai spus istoricul.

Tânărul de 22 de ani care a făcut această descoperire istorică este un student, care a găsit o primă brățară într-un sit localizat la nord de Aarhus. După ce s-a întors la fața locului, câteva zile mai târziu, a descoperit și celelalte șase brățări.

Interesați de zona respectivă, istoricii au mai făcut și alte săpături, însă nu au mai găsit și alte artefacte. De asemenea, Kasper a spus că „cineva le-a îngropat pentru a le ascunde”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`