Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir”. Marele artist, omagiat la Găești printr-o nouă ediție a evenimentului care îi poartă numele (FOTO, VIDEO)

A șasea ediție a Festivalului Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir” s-a desfășurat în perioada 16-18 august la Găești, în județul Dâmbovița.

Festivalul „Gheorghe Zamfir” a început cu conferința „Naiul în lume”

În deschiderea festivalului a avut loc conferința „Naiul în lume”, la care au luat parte personalități muzicale marcante, ca Gheorghe Zamfir, Felix Goldbach, Elia Camiral (SUA), Elise Stan, Nedyalko Nedyalkov (Bulgaria), Vasile Iovu (Republica Moldova).

„Vă rog să mă iertați, dar sunt profund emoționat la gândul și în prezența acestor muzicieni care au venit din Italia, din Republica Moldova, din Bulgaria, din Turcia, din Coreea de Sud și Statele Unite, de la mii și mii de kilometri ca să mă vadă pe mine și să ia contact cu locurile în care m-am născut, unde creez și trăiesc. Ce poate fi mai emoționant de atât?  Le mulțumesc din suflet pentru afecțiunea pe care mi-o poartă și îî asigur că sentimentul este reciproc”, a declarat maestrul Gheorghe Zamfir.

Conferința a fost deschisă de primarul din Găești, Grigore Gheorghe.

„Maestre drag, sunt onorat și fericit că Dumnezeu mi-a dat șansa să vă onorez cum se cuvine, prin construirea acestui Centru Cultural care vă poartă numele și prin implicarea directă alături de Fundațiea dumneavoastră, în realizarea minunatului proiect cultural, Festivalul Internațional de Nai Gheorghe Zamfir ”, a spus edilul.

O gală pop-simfonică în a doua zi a festivalului

În a doua zi, o gală pop-simfonică a transformat Parcul Central din Găești într-o scenă grandioasă. Gheorghe Zamfir a deschis concertul cu legendarul „Lonely Shepherd”, acompaniat de Orchestra Simfonică Muntenia din Târgoviște, sub conducerea dirijorului Daniel Jinga.

Atmosfera a fost întregită apoi de artiști ca Andrea Griminelli din Italia, Nedyalko Nedyalkov din Bulgaria, Trei Tenori Ieșeni, Cezar Cazanoi, Edgar Muenala din Ecuador, Elena Dincă Velica, Rodica Gabriela Anghelescu, Aydin Yavaș din Turcia, Claudia Diaconu Iordache, Maria Mădălina Lupu, Daniela Ghiță și Vlad Spatariu. Dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea a preluat pupitrul orchestrei simfonice amintite în anuminte momente muzicale.

Evenimentul a culminat cu un regal folcloric

Ultima zi a festivalului a fost dedicată folclorului autentic. Peste 6500 de spectatori au fost martorii unui adevărat regal folcloric, oferit de maestrul Gheorghe Zamfir, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, Grupul de Tulnicărese din Apuseni, Sorin Francu, Ovidiu Barteș, Igor Podgoreanu (Republica Moldova), Vasile Iovu (Republica Moldova), Ion Drăgan, Nedyalko Nedyalkov (Bulgaria), Roxana Goia, Gabriela Ardusătan, Kim Juhyeong (Coreea de Sud), Aydin Yavaș (Turcia), Jong JungSoo (Coreea de Sud), Ionuț Cîrstea, Cosmin Bădiță, Alexandru Pal, Roxana Reche, Rizea Gheorghe, Ruxandra Pitulice, Radu Nechifor, Flavius Tinică, Cristian Totpati, Maria Rotaru, Dan Dumitru Crețu, Darius Dobrinescu și Alexandra Petrică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`