DSP Sibiu, despre originea problemelor medicale ale celor 17 copii de la tabăra din Păltiniş: O toxiinfecţie alimentară stafilococică

DSP Sibiu, despre originea problemelor medicale ale celor 17 copii de la tabăra din Păltiniş: O toxiinfecţie alimentară stafilococică
Sursa foto: Shutterstock

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a transmis luni, 19 august, că o toxiinfecţie alimentară stafilococică a stat la originea problemelor medicale ale celor 17 copii de la o tabără din Păltiniş transportaţi la spital pe 9 august.

Un episod de toxiinfecţie alimentară stafilococică

„Manifestările clinice, incubaţia scurtă a majorităţii cazurilor (…), precum şi remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că a fost vorba de un episod de toxiinfecţie alimentară stafilococică. Această ipoteză este susţinută de prezenţa Staphylococului în secreţiile nazale a trei angajaţi din blocul alimentar şi de prezenţa aceluiaşi germen în proba de paste cu pulpă de porc (preparate culinare servite la prânz, în data de 09.08.2024)”, se arată într-un comunicat al DSP Sibiu, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, încărcătura mare cu Enteriobacteriacee a şase dintre cele 16 probe alimentare recoltate din produsele alimentare servite în zilele de 8 şi 9 august sugerează deficienţe în respectarea măsurilor de igienă individuală şi la locul de muncă de personalul din blocul alimentar.

Ce măsuri au fost luate

În urma celor sesizate, DSP Sibiu a dispus scoaterea imediată a celor trei angajaţi din procesul tehnologic de preparare a hranei, dispensarizarea lor prin medic de familie şi reintegrarea lor după negativarea rezultatelor. Reintrarea la locul de muncă va fi făcută doar în baza avizului sanitar eliberat de către medicul de familie.

„Urmarea rezultatelor neconforme ale rapoartelor de încercare, pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în blocul alimentar, contaminarea probelor alimentare şi a alimentelor gătite, s-a sancţionat cu amendă bucătarul-şef al unităţii”, se mai menţionează în comunicat.

Amintim că, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a demarat o anchetă extinsă la hotelul din staţiunea Păltiniş unde mai mulți copiii s-au îmbolnăvit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)
16:24 - Aplicația Telegram a fost interzisă în Ucraina. Există riscul ca serviciile ruse să poată intercepta mesajele militarilor
16:10 - Construcții Erbașu: Contribuim activ la un viitor sustenabil. Anul acesta am finalizat instalarea de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 5 MWp, proiectate să producă anual 6.000 MWh de energie verde (FOTO)
15:58 - Sanda Nicola, fosta vedetă media, s-a alăturat Mișcării care-l susține pe Mircea Geoană pentru Președinție
15:56 - Un nou ciclon amenință Europa! Va aduce alte furtuni puternice. Au fost deja emise avertizări Cod roșu și portocaliu
15:54 - Dâmbovița: Un bărbat s-a stins din viață, după ce a fost acroşat de o basculantă
15:44 - Mircea Geoană, critici dure privind noua lege a pensiilor: „Am văzut calcule greșite, pensionari cu pensia tăiată la jumătate, inclusiv categoriile cele mai vulnerabile au fost nedreptățite”
15:44 - Newsweek: Pensionar „furat” la pensie. A pierdut 700 lei pentru că nu e pensionat pe legea nouă. Cât a lucrat?
15:36 - Firma de catering care a livrat alimente în școli din județul Mehedinți, amendată și închisă temporar de ANPC