România are printre cei mai mulți tineri sub 25 de ani care nu sunt interesați să muncească. Mulți văd în banii părinților o plasă de siguranță. Ce spun specialiștii în resurse umane

România are printre cei mai mulți tineri sub 25 de ani care nu sunt interesați să muncească. Mulți văd în banii părinților o plasă de siguranță. Ce spun specialiștii în resurse umane
Sursa foto simbol: Pixabay

Rata șomajului în rândul tinerilor români sub 25 de ani trece de 20%, arată datele INS. La nivel global, procentul e de doar 13%. Mai mult, potrivit Eurostat, doar 1% dintre tinerii români sub 29 de ani și care nu urmează studii sau cursuri profesionale sunt interesați activ să-și caute un loc de muncă.

De ce tinerii români își găsesc greu de muncă

Unii spun că nu au reușit să-și găsească un loc de muncă potrivit studiilor lor. În cazul altora, în schimb, problema a fost salariul. Tinerii vor salarii mari, iar angajatorii plătesc în funcție de experiență.

„Ți-e frică că dacă mergi undeva, după poate nu îți place și simți că ai făcut alegerea greșită”, a spus un băiat, pentru Știrile Pro TV.

Altul, în schimb, a vorbit despre salariu: „De preferat 8.000 de lei. La început 4.000 – 5.000”. Întrebat dacă a încercat măcar vreun internship, acesta a spus că nu.

Statul pe banii părinților, o problemă

Specialiștii în resurse umane vorbesc despre vina statului pentru această situație. „Învățământul profesional nu este atât de bine dezvoltat în România și atunci când termină școala nu sunt pregătiți să lucreze. Nu știu foarte bine ce își doresc și atunci amână lucrurile”, a afirmat Magnoliu Stan, director de resurse umane, pentru Știrile Pro TV.

Sociologii, în schimb, aduc în atenție și faptul că mulți tineri văd în părinți o plasă de siguranță socială. „Acești tineri locuiesc încă cu părinții și ca urmare costurile legate de viață sunt mai scăzute”, a susținut sociologul Alin Tomuș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:06 - Mircea Geoană a votat: „Nu alegem doar un președinte, ci alegem o direcție pentru țară. Alegem între corupție și competență și patriotism”
11:55 - Prima ninsoare consistentă a umplut pârtiile din stațiunile de schi: „Nimeni nu se aștepta să ningă în noiembrie”
11:54 - Diana Șoșoacă s-ar fi filmat în cabina de vot. Scandal la secția de votare unde a votat europarlamentara. Poliția Capitalei face cercetări
11:32 - Traian Băsescu a mers să voteze pentru prezidențiale: „Sunt convins că românii vor ieși la vot și vor alege bine” / „Să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat” (VIDEO)
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)