Activiștii germani pentru climă au oprit traficul aerian după ce au tăiat gardurile aeroporturilor Köln-Bonn, Nürnberg, Berlin Brandenburg și Stuttgart

Activiștii germani pentru climă au oprit traficul aerian după ce au tăiat gardurile aeroporturilor Köln-Bonn, Nürnberg, Berlin Brandenburg și Stuttgart
Sursa foto: Shutterstock

Activiștii pentru climă au tăiat gardurile în patru aeroporturi germane, oprind pentru scurt timp traficul aerian la două dintre acestea, înainte ca poliția să facă arestări, anunță The Guardian.

Activiștii s-au lipit de asfaltul pistelor de pe aeroporturi

Protestatarii din Letzte – echivalentul Germaniei pentru Just Stop Oil – au reușit să facă astfel încât să obțină acces la aerodromurile din zonele din apropierea pistelor de decolare și de aterizare ale aeroporturilor Köln-Bonn, Nürnberg, Berlin Brandenburg și Stuttgart.

Traficul aerian a fost suspendat pentru o scurtă perioadă la Nürnberg și Köln-Bonn din cauza operațiunilor poliției.
Activiștii au tăiat gardurile, s-au lipit de asfalt și au afișat pancarte pe care scria „Petrolul ucide” și „Semnează tratatul”, cu referire la cererea Letzte ca guvernul german să negocieze și să semneze un acord pentru interzicerea internațională a utilizării petrolului, gazelor și cărbunelui până în 2030.

Acțiunea amintește de proteste similare din această vară și a urmat raidurilor desfășurate în urmă cu o săptămână în casele activiștilor pentru climă din cinci orașe germane, din care poliția a recoltat probe de ADN, în ceea ce Letzte a numit „o tentativă de intimidare”.

Ministrul de interne, Nancy Faeser, a condamnat protestul și a cerut ca cei condamnați pentru implicare în acțiunea de joi să primească pedepse cu închisoarea.

Ea a scris: „Aceste acțiuni criminale sunt periculoase și stupide. Acești anarhiști își riscă nu numai propria viață, ci îi pun și pe alții în pericol. Am recomandat pedepse dure cu închisoarea. Și obligăm aeroporturile să își asigure perimetrele mult mai bine.”

Guvernul Germaniei vrea să schimbe legea securității aviatice

Letzte și-a apărat protestul, spunând că „inacțiunea” guvernului pune în pericol viața oamenilor. „Ceea ce este periculos este eșecul politic, care ne trage din ce în ce mai adânc într-o catastrofă… vorbim despre existența noastră. Despre viețile a miliarde de oameni”, a scris grupul pe X.

Letzte a scris joi după-amiază că cei opt activiști implicați au fost eliberați din custodia poliției.
Guvernul și-a anunțat intenția de a înăspri legea securității aviației din Germania, în încercarea de a descuraja oamenii să obțină acces neautorizat la complexurile aeroportuare.

Schimbarea planificată ar crea o nouă reglementare, conform căreia „intruziunea intenționată, neautorizată” pe asfalt, piste și alte zone ar fi văzută automat ca fiind un risc pentru siguranța aviației civile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)