Produsele de pe Temu sau Shein, pericol pentru sănătate. Folosesc substanțe interzise în UE

Produsele de pe Temu sau Shein, pericol pentru sănătate. Folosesc substanțe interzise în UE
Sursa foto: Pixabay

Comenzile de pe site-uri chinezești au invadat piața românească datorită prețului ieftin, dar cu efecte uriașe. O anchetă internațională a descoperit faptul că multe produse vândute de Temu sau Shein conțin substanțe toxice, interzise în UE, care pot duce la boli precum obezitatea, diabetul sau cancerul, după cum spun medicii.

Substanțele toxice găsite

Peste 100.000 de români comandă în fiecare zi de pe platforma precum Shein sau Temu. Prețurile sunt mici și riscurile pentru sănătate sunt enorme. Majoritatea produselor vândute de aceste platforme au fost analizate în Coreea de Sud, iar specialiștii au descoperit faptul că acestea conține substanțe toxice, cancerigene, cum ar fi ftalații, formaldehida, dioxan sau plumb, conform observatornews.

Ftalații sunt substanțe chimice folosite pentru a face plasticul mai flexibil și se află în caserole din plastic, folii alimentare, lac de unghii, cosmetic, șampoane, pantofi și jucării pentru copii.

Temu a vândut sandale care conțineau plumb, iar pălăriile aveau formaldehidă și lacul de unghii dioxan.

„Avem un contact direct cu aceste substanţe. Pot să apară iritaţii la nivelul pielii, alergii, în special la persoanele vulnerabile”, spune Radu Ţincu, medic toxicolog.

Bolile cu care sunt asociate substanțele

Substanțele sunt interzice în UE pentru că pot duce la probleme de repoducere, cardiovasculare, obezitate, diabet și cancer și pot persista în organism timp de 20-30 de ani, abia poi să apară efectele.

Valoarea totală a coletelor de pe Temu și Shein comandate de români ajunge la circa 600 de milioane de euro în fiecare an. Chiar și Protecția Consumatorului a început verificările la produsele chinezești.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)