Weekendul acesta se anunță plin de concedii și relaxare pentru mulți dintre noi, fiind minivacanța de Sfânta Maria. Una dintre stațiunile cele mai potrivite pentru această perioadă este în apropierea orașului Buzău și este cunoscută pentru peisajul impresionant pe care îl oferă.
Una dintre cele mai cunoscute atracții turistice de la noi din țară este în apropiere de orașul Buzău. Vulcanii noroioși sunt singurii de acest fel din Europa, fiind unici prin modul în care s-au format și dimensiunea lor redusă, potrivit click.ro.
În România, vulcanii noroioși nu se găsesc doar în Buzău, ci pot fi întâlniți în mai multe locuri, precum Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei și în anumite zone colinare din Moldova.
Cei mai spectaculoși sunt cei din Buzău, care se află în partea centrală a Subcarapților de Curbură, în apropierea comunei Berca, județul Buzău. Aici, există patru locuri unde se manifestă acest fenomen unic, anume la Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.
Aceste formațiuni sunt prezente de mii de ani, însă au devenit cunoscute abia în 1867, când un francez căuta petrol în zonă. Din anul 1924, Vulcanii Noroioși sunt declarați rezervație naturală și reprezintă un obiectiv atractiv în circuitul turistic european.
Aceștia seamănă cu niște movile conice, care se formează la suprafața pământului prin erupția gazelor naturale ce își croiesc drum de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri spre suprafața pământului, într-un strat argilos, în combinație cu pânza freatică.
Erupția acestor vulcani se formează prin întărirea noroiului ce intră în contact cu aerul. Noroiul din vulcan este împins în permanență de gazele naturale spre gura vulcanilor, de acolo de unde se prelinge pe versanții acestora.