Daniel David, rectorul UBB: Conducerea Spitalului Sf Pantelimon trebuie să comunice public actualizarea protocoalelor și a mecanismelor de control. Doar așa oamenii își vor recăpăta încrederea în actul medical (VIDEO)

Daniel David, rectorul UBB: Conducerea Spitalului Sf Pantelimon trebuie să comunice public actualizarea protocoalelor și a mecanismelor de control. Doar așa oamenii își vor recăpăta încrederea în actul medical (VIDEO)
Spitalul Sf. Pantelimon din București, 8 august 2024. Inquam Photos / George Călin

Daniel David, rectorul Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că e extrem de important ca noua conducere a Spitalului Sfântul Pantelimon să iasă public să-și asume ce are de asumat și să prezinte actualizarea protocoalelor și a mecanismelor de control, astfel încât oamenii să-și recapete încrederea în unitatea medicală.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Rectorul Daniel David, despre soluțiile pentru refacerea încrederii în Spitalul Sf Pantelimon

„Oamenii dezvoltă unii reacții de frică, alții reacții de îngrijorare puternică, ambele determinând oarecum să evite situații care le generează aceste răspunsuri emoționale. Acum, de unde apar aceste lucruri, sunt mai multe mecanisme psihologice, nu vreau să intru în detalii, dar voi spune că ține de ceea ce noi numim condiționare ca urmare a expunerii în spațiul public la informațiile despre cazurile pe care le știm, anchetele de acolo. Treptat, spitalul și contextul spitalului devin un stimul condițional care generează aceste răspunsuri emoționale negative.

La asta se adaugă, sigur, și gândurile emoțiile negative pe care le au pacienții legate de catastrofare, adică au tendința unii să ducă negativul în catastrofă.

Acum, era de așteptat acest lucru. (…) Ce trebuie să facă managementul spitalului e să iasă treptat în față, să vorbească despre procedurile noi pe care le are, despre actualizarea protocoalelor și în timp această temă sunt convins că va dispărea dacă pacienții vor vedea deschidere și profesionalism din partea managementului spitalului”, a explicat Daniel David.

Întrebat dacă lipsa de reacție de până acum din partea noii conduceri a spitalului nu acutizează sentimentele negative manifestate, profesorul a răspuns: „Da, probabil că și ei sunt surprinși, n-au nici traningul necesar pentru a face facă unor astfel de situații. Nu uitați că de multe ori managerii și cei conducerea spitalelor sunt medici, nu neapărat specialiști în științe sociale, ceea ce poate fi o greșeală într-o oarecare măsură la nivel de management și de aceea nu știu cum să reacționeze. Sfatul meu e acesta: ieșit în față, asumat ce e de asumat, comunicat actualizarea protocoalelor, actualizarea mecanismelor de control pentru a da încredere pacienților și lucrurile se vor corecta”.

David: În orice sistem medical apar probleme, important e cum le tratezi

„În orice sistem medical din orice țară apar probleme în practica medicală, important e cum le tratezi. Dacă pacienții văd că le tratezi transparent, cu celeritate, adică răspuns rapid, după seturi de bune practici pe care le găsești și la cele mai mari spitale la nivel internațional, asta nu afectează încrederea pacienților în sistemul de sănătate.

Problema e că noi de multe ori nu știm să avem aceste reacții caracterizate de cele trei lucruri: transparneță, celeritate și raportare la practici internaționale. Nu cred că fenomenul (neîncrederii în sistemul sanitar) se va accentua, mai ales că sunt insule de excelență și probabil că după ce se va clarifica acest lucru și dacă managemenul Spitalului Pantelimon va ieși în față, asumându-și principii de modenrizare de ghiduri, de control mai riguros, cred că vom trece peste acest moment”, a mai declarat profesorul Daniel David, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)