Putin spune că Ucraina va „primi un răspuns pe măsură” în urma incursiunii din teritoriul rusesc Kursk

Putin spune că Ucraina va „primi un răspuns pe măsură” în urma incursiunii din teritoriul rusesc Kursk
Sursa Foto: Hepta.ro

Președintele rus Vladimir Putin spune că Ucraina încearcă să submineze stabilitatea Rusiei prin incursiunea sa în sudul țării și avertizează că Ucraina va primi „un răspuns pe măsură”.

Kievul spune că ar controla aproximativ 1.000 de km pătrați din Kursk

Săptămâna trecută, forțele ucrainene au trecut granița cu Rusia și au străbătut părțile de vest ale regiunii Kursk. Incursiunea este cea mai mare de peste graniță a Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia în 2022.

Aparent luată prin surprindere, Moscova a răspuns militar prin desfășurarea propriilor trupe pentru a înlătura incursiunea. Ministerul rus al Apărării a declarat luni că au sosit forțe și resurse suplimentare la Kursk, fără a detalia cifrele.

„Vehiculele grele cu șenile sunt încărcate pe remorci de automobile pentru a fi livrate prompt în zonele în care sunt blocate formațiunile Forțelor Armate ucrainene și pentru a asigura drumurile”, a informat armata.

Luni, șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că Kievul controlează aproximativ 1.000 de km pătrați din Kursk, potrivit unui fragment video din raportul său distribuit de președintele Volodimir Zelenski pe Telegram.

Zelenski și-a reiterat apelurile către aliații Ucrainei pentru „un scut aerian cu drepturi depline”

Luni a fost, de asemenea, prima dată când Zelenski a confirmat că forțele militare ucrainene operează în Kursk. În discursul său de noapte, președintele a spus că războiul se întoarce acum în Rusia, după ce Moscova a luptat în alte țări.

La începutul zilei, guvernatorul Kursk Alexei Smirnov i-a spus lui Putin că șase zile de atacuri terestre ucrainene asupra regiunii sale au dus la pierderea a 28 de așezări, iar incursiunea a avut aproximativ o mărime de 12 km adâncime și 40 km lățime.

El a spus că 12 civili au fost uciși și 121.000 de oameni au fost evacuați sau au părăsit zonele afectate de lupte pe cont propriu. Numărul total planificat de evacuări este de 180.000.

Putin a declarat în cadrul unui interviu televizat: „Pierderile forțelor armate ucrainene cresc dramatic pentru ele, inclusiv printre cele mai pregătite unități de luptă, unități pe care inamicul le transferă la granița noastră”.

„Inamicul va primi cu siguranță un răspuns pe măsură și toate obiectivele cu care ne confruntăm vor fi, fără îndoială, atinse”, a adăugat președintele.

Între timp, Zelenski și-a reiterat apelurile către aliații Ucrainei pentru „un scut aerian cu drepturi depline care să ne protejeze toate orașele și comunitățile”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`