Prof. dr. Dorel Săndesc, prim-vicepreședinte al Societății Române de ATI, a comentat cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon din București, duminică, la Special B1 cu Eli Roman, și susține că „persoanele acuzate în acest dosar în acest moment sunt nevinovate”.
Prim-vicepreședintele SRATI spune că este necesară o expertiză medicală.
„În acest caz foarte complex și care a tulburat societatea românească în mod justificat, ceea ce lipsește în dosar din ceea ce am văzut cu toții este o expertiză medicală, o expertiză medico-legală din partea unor specialiști cu expertiză exact în domeniul în care s-au întâmplat aceste lucruri. Practic, noi nu avem la dosar, justiția nu dispune de informații corecte de specialitate în domeniul îngrijirii pacienților critici, așa cum au fost pacienții de la „Sfântul Pantelimon” (…). Credem clar că e necesară o expertiză”, a declarat Dorel Săndesc.
„Putem să explicăm medical foarte mult, putem ține conferințe despre noradrenalină, dar concluzia rămâne aceasta, la pacienții foarte gravi, care nu răspund la doze mari, în sensul în care tensiunea rămâne prăbușită, toate recomandările arată clar că menținerea acestei doze nu se mai justifică și nici scăderea progresivă. Este ca la orice medicament, să spunem (…). Noradrenalina întotdeauna are efecte secundare, unele foarte serioase”, a adăugat medicul.
Întrebat dacă un medic poate reduce doza de tratament fără a consemna acest lucru în fișa medicală a pacientului, Dorel Săndesc a spus: „În cazul în care acest lucru s-a întâmplat, în general este obligatoriu să marchezi tratamentul real. Mă uit la secția mea, avem totul digitalizat. De exemplu, injectomatele sunt conectate la sistemul de digitalizare și înregistrează automat, cu imposibilitatea de schimbare, ce a dat și cât a dat. Acest lucru este absolut necesar și consider că, dacă nu s-a respectat, este o greșeală în mod evident”.
„Afirm acum cu toată tăria (…), persoanele acuzate în acest dosar în acest moment sunt nevinovate”, susține prim-vicepreședintele SRATI.