USR: Ciolacu şi Deca au minţit când au promis că modifică într-o săptămână Ordinul care blochează reclamaţiile anonime de abuzuri în universităţi

USR: Ciolacu şi Deca au minţit când au promis că modifică într-o săptămână Ordinul care blochează reclamaţiile anonime de abuzuri în universităţi
Ligia Deca (PNL), ministrul Educației. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR îi acuză pe premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, și pe Ligia Deca (PNL), ministrul Educației, că au mințit când au promis că într-o săptămână vor modifica Ordinul de ministru ce blochează reclamaţiile anonime de abuzuri în universităţi. Ședința de guvern a avut loc joi fără ca acest Ordin să fie modificat, prin urmare reclamațiile anonime în continuare nu sunt luate în considerare.

„De fapt, Ciolacu şi Deca nu au niciun interes să rezolve problema, pentru că vor să protejeze oamenii din sistem, de la profesorii abuzatori, la rectorii care închid ochii în faţa abuzurilor”, acuză USR.

Victimele abuzurilor din universități, în continuare ignorate dacă fac sesizări anonime

„Ministrul Ligia Deca a anunţat printr-un comunicat de presă că propune nişte soluţii, dar mai urmează o nouă dezbatere pentru armonizarea legislaţiei”, a transmis USR.

Uniunea amintește că a avertizat săptămâna trecută că formarea unui grup de lucru la nivelul Guvernului va tergiversa rezolvarea problemei: „Astăzi am aflat că Ministerul Justiţiei şi Ministerul Educaţiei nu au putut să se pună de acord. Ministerul Justiţiei a informat Ministerul Educaţiei că face propuneri lipsite de logică şi recomandă prudenţă”.

Spătaru: USR deja a depus în Parlament o iniţiativă care încurajează victimele să depună sesizări

Senatoarea USR Simona Spătaru insistă că e extrem de important ca victimele abuzurilor să poată formula plângeri și sub protecția anonimatului.

USR cere Guvernului ca la următoarea ședință să modifice Ordinul de ministru care vizează reclamaţiile anonime.

Totodată, Spătaru a îndemnat PSD și PNL să voteze proiectul de lege al USR dacă nu sunt în stare să vină cu propriile soluții: „Sunt decenii de abuzuri şi fiecare zi care trece fără luarea unor măsuri clare este o zi în care se încurajează astfel de fapte reprobabile. USR deja a depus în Parlament o iniţiativă care încurajează victimele să depună sesizări, inclusiv unele anonime. Dacă PSD şi PNL nu sunt în stare să găsească soluţii, să voteze proiectul USR”.

Proiectul de lege propus de USR prevede măsuri de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale din universități și obligă Guvernul şi instituţiile de învăţământ superior să reglementeze în codurile de etică faptul că sesizările pot fi trimise şi sub protecţia anonimatului.
În plus, USR cere șefilor de partide parlamentare să se pronunțe public dacă susțin organizarea unei comisii de anchetă în Parlament pentru a analiza situaţia din universităţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)