Secretar de stat: Avem 160.000 oameni fără acte în România. Imaginați-vă că e grav. Acești oameni n-au acces la niciun fel de drept

Secretar de stat: Avem 160.000 oameni fără acte în România. Imaginați-vă că e grav. Acești oameni n-au acces la niciun fel de drept
Foto: romni.net

160.000 de persoane nu au acte de identitate în România, dar apelurile de proiecte lansate luni vor rezolva această problemă, a declarat Ciprian Necula, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, potrivit Agerpres.

”O statistică a MFE spune că avem 160.000 oameni fără acte în România. Imaginați-vă că e grav. Acești oameni n-au acces la niciun fel de drept. Prin programul acesta sperăm să rezolvăm problema (Ghidul pe obiectivul specific 4.1 'Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome' n.r.). Există un cerc vicios care ține captiv orice om fără acte.

Dacă nu ai act de identitate nu o să ai niciodată un loc de muncă, nu o să mergi la școală și generezi o problemă pe generații întregi. Cum se obține asta? Trebuie să fie asistați să obțină acte. Copiii de exemplu dacă au trecut de vârsta de 1 an e un proces tardiv de înregistrat care costă în medie 1.000 de euro și durează un an. Pentru un om fără acte e o avere întreagă. Acești bani există în proiect. Pot fi folosiți pentru a fi asistați acești oameni să obțină certificat de naștere”, a declarat Necula.

Acesta a mai susținut că problema cea mai mare în obținerea unui buletin este lipsa unui domiciliu, dar Guvernul lucrează la schimbarea legislației restrictive deoarece ”faptul că nu ai domiciliu nu înseamnă că nu ești cetățean român”.

Ministerul Fondurilor Europene a deschis luni, pe platforma MySMIS, două apeluri de proiecte în valoarea de 350 de milioane de euro, care își propun reducerea sărăciei în comunitățile marginalizate.

Practic, autoritățile locale și/sau organizații neguvernamentale și societăți comerciale trebuie să identifice o comunitate marginalizată și să propună un plan integrat de ameliorare, pe baza unei analize la fața locului. Bugetul maxim poate fi de 6 milioane de euro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`