Specialiștii OMS sunt îngrijorați! Apare o nouă pandemie de Covid-19? Medicul Carmen Dorobăț: Este vorba despre o tulpină deosebit de contagioasă (VIDEO)

Specialiștii OMS sunt îngrijorați! Apare o nouă pandemie de Covid-19? Medicul Carmen Dorobăț: Este vorba despre o tulpină deosebit de contagioasă (VIDEO)
Sursa Foto: DCNews

O nouă pandemie de COVID-19 este îngrijorarea pe care o au specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății, care se întrunesc în aceste zile într-o ședință pentru a analiza efectele, consecințele unei astfel de noi pandemii.

Observăm că în fiecare zi cazurile de COVID-19 se înmulțesc, știm că este o tulpină extrem de contagioasă, medicii ne atrag atenția asupra riscurilor. Au fost raportate și decese, sigur, în combinație cu alte boli, așa cum s-a întâmplat și până acum.

„Din fericire, această tulpină extrem de contagioasă nu este atât de agresivă”

Carmen Dorobăț, medic infecționist, a avut o intervenție în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV, unde a vorbit despre acest subiect.

Medicul a fost întrebat ce ar însemna o nouă pandemie pentru omenire, în general.

“În primul rând, trebuie să spunem că Organizația Mondială a Sănătății are această menire, să ne atragă nouă atenția, în primul rând cadrelor medicale, cum facem o astfel de educație sanitară.

Este vorba despre o tulpină deosebit de contagioasă, care se transmite extrem de ușor și tocmai de aceea numărul de cazuri a crescut și a crescut, fără îndoială și pentru că suntem într-o perioadă de vacanță de care trebuie să ne bucurăm și mobilitatea populației este extrem de accentuată și atunci, bineînțeles, că boala se transmite cu ușurință.

Din fericire, această tulpină extrem de contagioasă nu este atât de agresivă, în sensul că determină multe cazuri, dar majoritatea cazurilor sunt forme ușoare și medii, care pot fi tratate la domiciliu de către medicii de familie. Există și cazuri spitalizate, este vorba de pacienți care au risc de a dezvolta complicații și cu astfel de pacienți sigur, trebuie să avem o anumită atitudine medicală și pe astfel de pacienți, și mă refer aici la pacientul cronic cu boală pulmonară, cu boală cardiacă, cu diabet, pe acești pacienți, în primul rând, trebuie să îi învățăm, în acest moment, că atunci când se găsesc în spații închise și aglomerate, ar fi de dorit să poarte mască”.

E recomandată masca la temperaturi ridicate?

Carmen Dorobăț a fost întrebată și dacă recomandă purtatul măștii chiar și în zilele cu temperaturi de peste 40 °.

“Atunci când ne referim la caniculă și temperaturi peste 40 °, deci din mediul exterior, nu este risc atât de mare să luăm această boală, riscul este în spațiul închis. În spațiile închise, de regulă sau așa ar fi de dorit, avem aer condiționat și atunci purtarea unei măști ar fi posibilă.

Categoric, dacă este vorba despre temperatură deosebit de ridicată, aglomerație și spațiu închis, riscul vital nu ar mai veni dintr-o astfel de viroză și riscul vital ar veni însă și din tulburări respiratorii și cardiace, care pot apărea și atunci, evident, nu mască”.

„Până în momentul de față, nu avem astfel de semnale de alarmă”

Chestionată cât de aproape suntem de declararea unei noi pandemii, medicul a răspuns:

“Declararea unei noi pandemii nu este ceva ușor pentru că presupune niște calcule matematice care se referă la apariția unui număr de cazuri, într-un anumit interval de timp și pe o anumită arie geografică. Deci în momentul acela, Organizația Mondială a Sănătății poate declanșa o astfel de pandemie sau epidemie, dacă este vorba despre un teritoriu geografic mai restrâns. Până în momentul de față, nu avem astfel de semnale de alarmă, iar din punct de vedere al îmbolnăvirilor, care cel puțin mi-au trecut mie prin mână și nu au fost puține, vă pot spune, ca și formă clinică de boală, formele nu ne pun probleme din punct de vedere al managementului medical”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)