Crește numărul atacurilor de lup în județul Buzău: Persoanele afcetate vor fi despăgubite

Crește numărul atacurilor de lup în județul Buzău: Persoanele afcetate vor fi despăgubite
Sursă foto: captură YT

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a aprobat pentru luna iulie despăgubiri de aproximativ 50.000 de lei persoanelor din judeţul Buzău care au înregistrat pagube din pricina animalelor sălbatice, constatându-se faţă de anii precedenţi o frecvenţă mai mare a atacurilor de lupi, transmite Agerpres.

Despăgubirile de anul acesta au ajuns la 245.000 lei

Potrivit APM, în prima jumătate a anului 2024, valoarea despăgubirilor aprobate în urma atacurilor de lupi şi urşi s-a ridicat la aproximativ 245.000 lei.

„În luna iulie 2024, APM. Buzău a participat la 25 comisii de evaluare şi constatare a pagubelor produse de animale sălbatice din specii strict protejate, din care, 15 comisii constituite pentru evaluarea şi constatarea pagubelor produse de urşi în teritoriile Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT): Lopătari, Siriu, Bozioru, Beceni, Bisoca, Buda, Calvini, Cernăteşti, Siriu, Chiojdu, Vintilă Vodă şi la 10 comisii constituite pentru evaluarea şi constatarea pagubelor produse de lupi în în teritoriile UAT-urilor: Scorţoasa, Cernăteşti, Chiliile şi Căneşti.

Valoarea totală a despăgubirilor aprobate prin deciziile emise de APM, care vor fi acordate persoanelor fizice pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic, este de: 49.391 lei (valoarea totală a despăgubirilor, de la începutul anului, este de: 244.782,76 lei)”, informează APM, citat de G4Media.

„Au fost atacuri destul de frecvente, în ultimul timp s-au intensificat atacurile de lup, nu erau până anii trecuţi, dar acum se pare că s-au înmulţit ori au migrat în zonă, iar oamenii ştiu cum să procedeze în cazul unor pagube. Au atacat la stână, în afara localităţii, nu în zone locuite. De atacuri de lup nu am mai auzit în zonă de multă vreme, dar în ultimul timp au început şi anul acesta frecvenţa a crescut”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Scorţoasa, Vasile Săcuiu.

Potrivit APM, persoanele care înregistrează pagube în urma atacurilor animalelor sălbatice trebuie să depună în termen de maximum 48 de ore, la primăria localităţii pe teritoriul căreia s-a produs incidentul, o cerere pentru stabilirea răspunderii civile şi acordarea despăgubirii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul